Adevarul: Viata de student roman la Haga: „Daca iei nota 8 inseamna ca esti foarte bun

30 sept. 2019 admin 1789 views
Adevarul: Viata de student roman la Haga: „Daca iei nota 8 inseamna ca esti foarte bun

Victor Clinciu (20 de ani) a fost admis in 2018 la Universitatea din Haga, capitala politica a Olandei, unde se specializeaza in drept international. Dupa primul an de facultate stie ca, desi a fost greu, a luat decizia corecta, atmosfera fiind una de educatie relaxata.

Victor Clinciu este absolvent al Colegiului „Nicolae Grigorescu“ din Campina, promotia 2018. In ultimul an de liceu a avut de ales daca sa-si continue studiile in tara sau sa opteze pentru o facultate in strainatate, asa cum fac tot mai multi liceeni romani. A ales a doua varianta si s-a orientat catre Olanda, pentru ca este o tara care are usile deschise pentru studenti din intreaga lume, iar costurile pentru fiecare an de studiu sunt modice, in comparatie cu taxele percepute de alte state europene. Acum, Victor este deja in anul al doilea de studii la Universitatea din Haga, specializarea Drept International, iar cu experienta dobandita acolo, el explica pentru colegii mai mici care sunt pasii de urmat pentru a fi admisi la Universitatea din Haga.

E usor sa intri, mai greu sa ramai

Trei documente sunt esentiale pentru a fi primit la cursuri in Haga. In primul rand, sunt necesare un certificat international de competenta in limba engleza, diploma de Bacalaureat si, nu in ultimul rand, dovada achitarii primei taxe de studii. „Eu am aplicat prin Integral Edu, un consultant educational non-profit, care nu percepe taxe pentru a te ajuta sa-ti construiesti dosarul pentru admiterea la o universitate din afara tarii. Universitatea din Haga nu este foarte restrictiva, in sensul ca nu impune sa ai note foarte mari la Bacalaureat. Este suficient sa ai o medie peste 8. Admiterea la universitate nu este dificila. Ei merg pe principiul «acceptam marea masa si apoi se triaza». Numarul de locuri este foarte mare, de ordinul sutelor, cel putin la programul de drept international unde m-am inscris eu. La inceput am fost 360 de studenti in an, enorm. Multi sunt admisi in primul an si apoi, pe parcurs, de la o luna la alta ii vezi cum dispar“, explica Victor.

Chiriile sunt scumpe

Un student admis la programul de Drept International urmeaza patru ani de facultate la care se adauga alti doi ani de master. Pentru fiecare an de studiu se percepe o taxa de 2.000 de euro plus costurile chiriei. Olanda nu ofera cazare gratuita studentilor in caminele din campus, dar sistemul de invatamant este atat de bine organizat, incat fiecare nou venit isi poate gasi cu usurinta o camera. In campusul universitar exista o agentie imobiliara agreata de universitate si care intermediaza cazarea studentilor.

„Cel mai mic pret de cazare este de 450 de euro pe luna, daca esti super norocos, in rest, chiriile pornesc de la 500 de euro in sus. In schimb mancarea, cartile necesare la cursuri si viata de zi cu zi sunt destul de ieftine“, spune Victor.

Birocratie redusa 

Primul contact cu universitatea olandeza se face virtual. Nu este nevoie sa te deplasezi pana la Haga pentru a te inscrie la facultate, actele necesare se trimit prin e-mail, taxele pentru studii si chirie se platesc online si esti consiliat in permanenta de un reprezentant al universitatii tot prin e-mail. In schimb, pentru studentii din primul an, facultatea ofera o saptamana de acomodare la care nu esti obligat sa participi, dar este recomandat sa ajungi. Aceste zile de acomodare au o dubla menire: studentii si profesorii se intalnesc in afara scolii, socializeaza, iar in acelasi timp, noul venit are parte de un tur al orasului si al campusului universitar sub supravegherea voluntarilor (studenti din ani superiori).

„Universitatea are si o petrecere traditionala care se tine pe plaja, litoralul fiind la zece minute de Haga. Este superb pentru ca la petrecerea de pe plaja vin si profesori, nu doar studentii si ii vezi pe profesori cum stau cu berea in mana si vorbesc cu tine de parca te-ar cunoaste de-o viata. Pe mine m-a socat atunci, dar acum nu mi se mai pare cine stie ce. Atunci, la acea petrecere, am stat de vorba chiar cu sefa programului, numarul unu din facultate, echivalentul decanului de la noi. A vorbit cu mine vreo 20 de minute, iar mie nu-mi venea sa cred. M-am facut asa mic in fata ei, dar ea vorbea cu mine ca si cand eu eram vreun coleg de-al ei. Aceeasi atitudine dezinvolta, deschisa se regaseste inclusiv in sala de cursuri“, povesteste Victor Clinciu.  

Patru sesiuni de examene pe an

In Olanda, anul universitar incepe la 1 septembrie si se termina la 1 iulie si este impartit in patru etape de predare, iar la finalul fiecareia se organizeaza cate o sesiune de examene. „Sesiunie de examene sunt programate dupa o perioada de doua luni si jumatate de curs. Nu exista notiunea de vacanta intersemestriala. Ai doua luni si o saptamana de predare intensiva, cu lucrari, cu proiecte, timp in care ei te pregatesc cat mai mult pentru examen, cu mici teme pe care ti le dau cam la doua saptamani. Urmeaza o saptamana care este dedicata recapitularii materiei, apoi iti mai lasa ei o saptamana de studiat, vezi Doamne, doar ca in perioada asta nu faci absolut nimic daca nu ai fost la curs. In primul an au fost 12 materii la care am avut cate doi profesori pentru fiecare curs, care predau prin rotatie“, explica studentul roman.

„Daca iei nota 8 inseamna ca esti foarte bun“

Examenele sunt scrise si sunt impartite in test grila si eseu, unde se pune accent pe puterea de argumentare. Sistemul de notare este similar cu cel romanesc, de la 1 la 10, doar ca in Olanda nu exista notiunea de punct din oficiu, iar nota zece este extrem de rar acordata. „Pentru punctul ala pe care il primesti din oficiu in Romania, in Olanda trebuie sa muncesti. Daca iei nota 8 la examen inseamna ca esti foarte bun. Nu tin minte ca la mine in an sa fi luat cineva nota 9. Acestea sunt exceptii, de nota 10 chiar n-am auzit“, explica Victor.

Pentru un student de anul I care urmeaza cursurile Universitatii din Haga este esential sa reuseasca sa ia nota de trecere, adica 6, la toate examenele. Pentru a fi declarat promovat in anul al doilea, studentul trebuie sa asimileze 50 de credite, in caz contrar, este eliminat din scoala si i se interzice dreptul de a se inscrie la aceeasi facultate anul urmator. Regulile sunt foarte stricte si respectate de studenti si de profesori deopotriva.

„Nu se pune problema sa dai bani ca sa promovezi un examen. Sunt foarte drastici. Stiu o poveste cu un profesor mai tanar care a dansat cu o studenta din anul patru. Au vrut sa-l dea afara a doua zi. Daca pentru un simplu dans s-a ajuns la dat afara...“

„Primele doua luni sunt extrem de dificile“

Universitatea din Haga nu accepta compromisuri. Tocmai pentru ca tinerii veniti la studii din toate colturile lumii sa se poata descurca in labirintul din campusul universitar, studentii din fiecare an sunt impartiti in grupe nu mai mari de 15 persoane, coordonate de cate un tutore, profesor al facultatii. „Este ca un fel de parinte, mama si tata la un loc, daca vreti. Are mailul deschis tot timpul si te ajuta cu orice problema legata de scoala sau personala, la orice ora. Tutorele meu ma cunostea de cateva ore si m-a ajutat sa-mi gasesc un profesor care sa-mi predea cursuri de muzica. Olandezii fac tot posibilul sa te ajute sa nu te simti singur, pentru ca primele doua luni sunt extrem de dificile, groaznice chiar. Ajungi acolo din puful de acasa, unde mama iti incalzea ciorba cand ajungeai acasa de la scoala si te trezesti brusc singur. Au fost foarte multi colegi de-ai mei care au renuntat tocmai pentru ca nu s-au adaptat“, povesteste Victor Clinciu.

Internship asigurat de facultate in ultimul an de studiu

„In ultimul an de studii in Haga esti introdus obliogatoriu intr-un program de internship asigurat de facultate si iti pregatesti licenta, nu mai ai timp de altceva. Importanta este insa inspiratia pe care o ai in anul al treilea de studiu atunci cand tu decizi ce specializare vrei, cum iti personalizezi cursurile, iar posibilitatile sunt nenumarate, de la specializare in drepturile omului, pana la drept maritim sau dreptul transporturilor“, explica Victor.

Diploma de licenta nu este atat de valoroasa daca nu este dublata de cea de absolvent de master, unde aprofundezi studiul in domeniul ales. Masteratul dureaza doi ani, ca in Romania, iar odata finalizate cursurile, ai posibilitate sa aplici pentru un post la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Haga (CEDO), la Comisia Europeana, in Parlamentul European sau in orice alta organizatie care are nevoie de juristi specializati in drept international.

Sursa: https://adevarul.ro/locale/ploiesti/viata-student-roman-haga-daca-iei-nota-8-inseamna-foarte-bun-1_5d8de525892c0bb0c601e957/index.htm

30 sept. 2019 admin 1789 views