Pedagoteca: Cum e sa fii student in strainatate: de vorba cu Larisa Oprea, masteranda la Sheffield Hallam University

19 apr. 2017 admin 1465 views
Pedagoteca: Cum e sa fii student in strainatate: de vorba cu Larisa Oprea, masteranda la Sheffield Hallam University

29 martie 2017 


Continuam seria de materiale despre motivatiile si impresiile studentilor romani care au ales sa faca studii in afara tarii. De aceasta data am discutat cu  Larisa Oprea, care studiaza Marketing International in cadrul Sheffield Hallam University, a patra cea mai mare institutie de invatamant superior din Marea Britanie. Ce a motivat-o sa aleaga aceasta universitate si cum vede acum lucrurile, dupa ce a luat contact direct cu mediul academic de acolo, vedeti in interviul de mai jos. 

PedagoTeca: Ce te-a motivat sa mergi la studii in strainatate?

Larisa Oprea: In primul rand, am ales un master in Anglia datorita oportunitatilor de angajare care sunt la orice colt, iar in al doilea rand, datorita nivelului inalt de invatamant. Mi-am dorit sa pot pune in practica teoria pe care o invat, nu doar sa am nenumarate carti, jurnale de citit si de pregatit, fara o potentiala sansa de a utiliza informatiile dobandite. 

PedagoTeca: Ce iti place cel mai mult la sistemul de invatamant din Marea Britanie?

Larisa Oprea: Sistemul de invatamant din Marea Britanie este renumit in intreaga lume. Avem sansa sa utilizam cele mai noi tehnologii si sa facem practica intr-o afacere reala. Șansa de a lucra in echipa cu persoane de diferite nationalitati este un alt beneficiu. Iti dezvolta gandirea si abilitatile.

PedagoTeca: Cum arata o zi din viata unui student la Sheffield Hallam University?

Larisa Oprea: Nu este usor, dar este ireal de frumos. Ma trezesc (bine, de obicei ma trezeste mirosul din bucatarie, unde colega din China gateste diferite preparate), ma pregatesc sa plec la facultate, iar la ora 9 dimineata sunt deja la curs. In primele minute incerc sa inteleg glumele matinale facute de peste 5 nationalitati, iar apoi trebuie sa fiu atenta. Nu avem multe ore, dar, bineinteles, trebuie sa petrecem mult timp in biblioteca. Acolo pregatim temele, ne punem la punct toate informatiile noi invatate la cursuri si socializam. Facem totul in echipa. Asa timpul trece mai repede si ne putem ajuta reciproc.

Mergem la alte cursuri, invatam sa folosim si sa lucram in diferite programe pentru a ne face viata mai usoara. Daca nu ai inteles o idee, profesorii sunt foarte deschisi sa-ti acorde din timpul lor de dupa cursuri pentru a-ti explica neclaritatile.

Dupa cursuri de obicei raman cu colegii sa bem un suc in oras si sa vorbim despre viitorul nostru. Sunt foarte interesante discutiile, fiecare dintre noi vine cu diferite opinii si idei. Povestim despre traditiile noastre, iar colegii mei mereu au aratat deschidere si interes sa afle cat mai multe despre obiceiurile din Romania.

In anumite zile facultatea organizeaza evenimente unde ne putem distra si in acelasi timp ne putem dezvolta cultura generala.

Seara ma duc la sala. Clar, trebuie sa fac asta datorita nenumaratelor dulciuri care sunt aici! La fel, nu ma duc singura, ci merg cu prietenii de aici, la sala din facultate. Acolo avem diferite programe sau chiar echipe sportive unde putem sa imbinam utilul cu placutul. Seara cand ajung acasa, ma uit la un film sau imi pregatesc materialele pentru a doua zi.

PedagoTeca: Pentru multi romani, ideea de a merge la studii in afara pare ceva irealizabil, pornindu-se de la premisa ca pentru asta ai nevoie de multi bani sau ca este greu. Tu cum ai ajuns acolo, cum te descurci cu toate? 

Larisa Oprea: Mereu mi-am dorit sa ajung aici. Am stiut ca daca incep ceva trebuie sa termin, chiar daca nu este usor. Avand in vedere bugetul, totul este simplu. Beneficiem de un imprumut in valoare de 10 mii de lire. Cu banii acestia am platit facultatea si cazarea. M-au ajutat si parintii, dar aici toti studentii au un job. Sunt job-uri part time unde personalul ne face programul in asa fel incat sa nu avem probleme la facultate. Poti sa iti alegi in fiecare saptamana cand sa lucrezi, atat zilele, cat si numarul de ore. Deci totul este simplu, trebuie doar sa ai vointa, ambitie si sa-ti doresti sa fii diferit.

PedagoTeca: Ce domeniu studiezi si de ce te-a atras anume aceasta specializare? Cum imbina facultatea ta partea teoretica cu cea practica?

Larisa Oprea: Eu urmez un master in Marketing International. In tara am terminat jurnalism si am vrut sa schimb putin domeniul. Ce m-a atras sa studiez domeniul acesta, au fost oportunitatile pe care le ai. Fiecare companie are un departament de marketing, iar tot ce-ti trebuie sa ai un job bun este AMBITIA.

Asa cum am spus si mai devreme, sunt foarte fericita cu partea practica. Eu nu am examene, am doar proiecte pe care trebuie sa le predau la final de curs. Practica consta in diferite idei de proiecte unde trebuie sa aplicam teoriile si metodele invatate la curs si seminar.

De exemplu, recent a trebuit sa predau pentru Branding Module un proiect care a constat in descrierea unui brand international. Pentru alt modul, Consultancy, lucram intr-o firma reala si trebuie sa gasim clienti pentru un nou produs dintr-un sector veterinar. Mergem la firma, avem supervizor care ne indruma ce sa facem. La fel si directorul firmei si managerul. Totul este foarte interesant!

PedagoTeca: Vrei sa te mai intorci in Romania dupa aceste studii, crezi iti poti gasi in tara implinirea profesionala pentru domeniul pentru care te-ai pregatit?

Larisa Oprea: Eu nu vreau sa ma intorc. Știu deja ca sunt foarte multe oportunitati aici de care vreau sa profit. Marea Britanie nu-ti ofera sansa de job doar aici, ci iti ofera sansa de a alege tara unde vrei sa lucrezi in viitor. Asta deoarece invatamantul de aici este recunoscut ca fiind cel mai bun peste tot in lume.

PedagoTeca: Se spune despre Sheffield ca este unul dintre cele mai verzi orase din Europa si ca atrage studentii gratie costurilor destul de mici. Tu cum ai descrie viata de acolo pentru tinerii romani tentati de Sheffield?

Larisa Oprea: Nu doar ca este un oras frumos, ci este al patrulea cel mai mare oras din UK. Intr-adevar, comparativ cu alte orase, costurile sunt foarte mici. Incepand de la cazare pana la mancare. Sunt diferente foarte mari!

Eu din prima luna aici am inceput sa recomand Sheffield. Nu doar ca oras de studiu, dar si ca un oras unde poti sa-ti incepi o cariera. Oamenii aici sunt foarte prietenosi, imi aduc aminte de prima zi cand am fost sa-mi cumpar un suc dintr-un magazin, iar vanzatoarea mi-a raspuns politicos „Thank you, love!”.

Faptul ca este aproape de alte orase renumite din Anglia este iar un avantaj, orase in care calatoresc cu colegii sau unde mergem in weekend in club precum: Manchester, Birmingham, Leeds, Londra, York.

Sheffield este un adevarat oras-gazda. Nu ai cum sa-ti formezi aici decat amintiri placute! 

Mai multe despre Sheffield Hallam University
Sheffield Hallam University are doua campusuri in sudul comitatului Yorkshire, Anglia. Fiind a patra universitate britanica ca marime, aceasta are anual peste 35 000 de studenti, licentiati in mai mult de 700 de specializari din peste 100 de tari. De asemenea, Sheffield Hallam este universitatea britanica cu cea mai mare rata de satisfactie in randul studentilor in ceea ce priveste asigurarea locurilor de munca dupa absolvire, obtinand un scor de 96%. Practica studentilor pe parcursul studiilor reprezinta un element foarte important in programul universitatii. Studentii straini care ajung acolo au cazarea asigurata de universitate in campusuri situate in apropierea sediului acesteia, la preturi avantajoase.

Cum poti ajunge student la Sheffield?
Mai multe detalii legate de modul in care se poate ajunge la Sheffield Hallam University: programe de studii, cazare, taxe, burse etc.,  puteti obtine de la consultantul consultantul educational IntegralEdu, distins in 2013 cu statutul de platina pentru cel mai bun reprezentant al universitatii britanice.

 

Sursa

19 apr. 2017 admin 1465 views