PedagoTeca: Cum intampina un liceu din strainatate elevii romani. Interviu cu directorul adjunct al Bromsgrove School din Marea Britanie

18 oct. 2017 admin 587 views
PedagoTeca: Cum intampina un liceu din strainatate elevii romani. Interviu cu directorul adjunct al Bromsgrove School din Marea Britanie

Anual numarul elevilor romani care iau calea strainatatii pentru studiile preuniversitare este in crestere, iar destinatia spre care merg cei mai multi este Marea Britanie. Parintii incep sa se documenteze cu privire la tara si institutia la care sa-si trimita copiii sa studieze inca cu 2 sau chiar 3-4 ani inainte de a face acest pas. Motivul cel mai adesea invocat de catre parinti este ca programele de studiu din tarile vestice ii ancoreaza mai bine pe copii in ceea ce ar putea sa practice intr-o viitoare cariera si ii ajuta sa ajunga la universitati internationale de renume. Cum ii intampina un liceu din strainatate pe elevii din alte tari, am discutat cu Rachel Scannell, Director Adjunct al Bromsgrove School din Marea Britanie.

PedagoTeca: Cati elevi internationali aveti la Bromsgrove si cate nationalitati? Cum a evoluat numarul acestora din anii ‘90 pana azi?

Rachel Scannell: Avem 340 de elevi din strainatate cu varstele cuprinse intre 7 si 18 ani, dintr-un total de 2411 copii, in regim de zi si de internat. In acest an am ajuns la 50 de nationalitati. Nu am date istorice la mine, eu sunt la Bromsgrove din 1998 si cred ca atunci numarul de elevi internationali era de 200.

 

PedagoTeca: Cati elevi romani ati avut de-a lungul timpului si cati elevi romani aveti in acest moment?

Rachel Scannell: Actualmente avem zece elevi romani la Bromsgrove School si de-a lungul ultimilor ani ne bucuram ca am avut parte de o crestere a numarului de elevi romani.

 

PedagoTeca: Institutia dvs. organizeaza si tabere educationale. Cati elevi isi petrec vara in aceste tabere si cati dintre ei le aleg cu scopul de a se pregati pentru admiterea la universitate?

Rachel Scannell: Scoala de vara se desfasoara pe parcursul a sase saptamani. Avem doua tipuri de programe – unul de limbi straine, activitati si excursii culturale si altul de pregatire academica. Programul academic se concentreaza mai mult pe pregatirea si familiarizarea copiilor cu scolile de tip internat, pe de alta parte, bineinteles ca un beneficiu mare este imbunatatirea nivelului limbii engleze a elevului, ceea ce ii va fi de folos la facultate.

 

PedagoTeca: Va aflati in topul celor 10 cele mai bune licee din Marea Britranie, ce fac elevii dvs. dupa absolvire, catre ce universitati merg?

Rachel Scannell: Elevii nostri primesc o consiliere fantastica in ceea ce priveste orientarea universitara si orientarea in cariera de la departamentul nostru de profil, care cauta cele mai bune universitati pentru cursurile pe care doresc sa le urmeze mai departe. 92% dintre absolventi au plecat catre universitati din Marea Britanie cu 8% locuri asigurate la universitati de top din strainatate. In acest an, 31% dintre absolventi au obtinut locuri la universitati din QS World Top 50 Universities, toate ofertele Oxbridge au fost acceptate, aproape 60% au obtinut locuri la Russell Group Universities, iar peste 45 de elevi au mers la mai multe facultati din cadrul University of London.

 

PedagoTeca: Oferiti burse?

Rachel Scannell: Oferim burse elevilor din Year 9 (13 ani) si Sixth Form (16 ani), care deja studiaza la Bromsgrove School UK si dau dovada de abilitati deosebite in urmatoarele domenii: academic, sport, teatru si arta. Noi nu oferim burse ca modalitate de a atrage elevii la scoala noastra. In realitate, toate bursele noastre sunt mici recompense financiare, dar foarte apreciate.

 

PedagoTeca: Care sunt conditiile de trai si de studiu pe care le oferiti elevilor, cum ii faceti pe toti sa se simta in siguranta si fericiti?

Rachel Scannell: Suntem o scoala de tip boarding situata la marginea unui oras mic  – linistit si sigur. Campusul este imprejmuit si exista supervizare permanenta pentru copii. Elevii nostri locuiesc in niste case extraordinare, care sunt renovate o data la cinci ani.

La Broomsgrove avem 340 de elevi internationali de 50 de nationalitati diferite. De-a lungul unei recente inspectii ISI, inspectorii au raportat ca Bromsgrove este un model de coexistenta in armonie. Elevii nu-si aleg camerele – este o scoala-internat, nu un hotel –  si toate camerele noastre sunt la aceleasi standarde.

Majoritatea elevilor isi schimba camera la un anumit termen pentru a le permite sa aiba diferiti colegi de camera.  In functie de grupa de varsta din care fac parte, cei mai mici impart camera cu alti patru colegi, iar pe masura ce cresc, o impart cu un singur coleg. Exista un numar mic de camere individuale in casele noastre.

 

PedagoTeca: Cum ajutati elevii sa se orienteze profesional sau cum aleg ei viitoarele lor domenii de studiu si profesionale?

Rachel Scannell: Avem un minunat „Departament de consiliere vocationala” care petrece o mare parte din timp vorbind cu grupe de elevi de aceeasi varsta sau in sedinte unu la unu, analizandu-le punctele tari, punctele slabe, ce le place, ce nu le place si sugerandu-le posibilele viitoare studii sau cariere.

 

PedagoTeca: Ce activitati extracurriculare aveti in cadrul campusului?

Rachel Scannell: Cred ca oferta extracurriculara a Bromsgrove este de neegalat prin gama imensa de activitati pe care le pot alege elevii in fiecare dupa-amiaza din timpul saptamanii sau in weekend. Fie ca e vorba de dezvoltare academica pentru MedVets, confectionarea de bijuterii, RADA sau sportul Duke of Edinburgh si multe altele, exista ceva pentru toata lumea.

 

PedagoTeca: Au existat cazuri in care un anumit elev nu s-a putut adapta mediului de studiu/social? Cum ati rezolvat acesta situatie?

Rachel Scannell: Intelegem cat de dificil poate sa fie pentru copii sa se afle la o distanta atat de mare de casa, intr-un mediu diferit si intr-o cultura diferita! Noi avem un program de orientare si familiarizare a noilor elevi din strainatate cu scoala, astfel incat sa se acomodeze si sa se aclimatizeze cat mai repede cu noul mediu scolar. Bromsgrove este o scoala foarte solicitanta si interesanta, prietenoasa, fericita si primitoare si, desi nu ar fi adevarat sa spunem ca nimeni nu nu i-ar fi greu vreodata, sunt foarte putini care au nevoie de mai mult de doua saptamani pentru a se simti complet acasa. Nimeni nu a pretins vreodata ca este plictisit. Elevii au parte de sustinerea membrilor staff-ului, cum ar fi parintii casei, tutorii academici, consilierii din departamentul international si staff-ul medical. Exista mereu cineva care are disponibilitatea de a asculta si a ajuta un copil care se simte in dificultate sau caruia ii este dor de casa.

sursa: PedagoTeca

Pentru mai multe informatii despre Bromsgrove School, puteti lua legatura cu unul din consultatii IntegralEdu.

18 oct. 2017 admin 587 views