Mediafax: World Education Fair, targul pentru elevii care vor sa devina studenti in afara tarii. Tara cu universitatile care domina in preferintele tinerilor romani

13 mar. 2018 admin 875 views
Mediafax: World Education Fair, targul pentru elevii care vor sa devina studenti in afara tarii. Tara cu universitatile care domina in preferintele tinerilor romani

Targul educational World Education Fair si-a deschis portile pentru elevii romani care isi doresc sa devina studenti in universitatile din afara tarii, astfel peste 70 de institutii de invatamant straine au venit la Bucuresti sa isi prezinte ofertele, Marea Britanie ramanand in topul preferintelor.

"Simtim un interes crescut pentru Marea Britanie, care este prezenta intr-un numar foarte mare de institutii, asta pentru ca inca vor sa recruteze studenti romani, chiar si in ciuda Brexitului si a situatiei politice deficitare. Scotia a anuntat ca invatamantul va fi gratuit pentru studiile de licenta, dar din anul universitar 2019-2020. (...) De asemenea, sunt multe licee straine care vor sa recruteze elevi buni, cu abilitati deosebite, multe centre de limbi straine, acolo unde, pe perioada verii, se poate studia o limba straina", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ana Maria Papp, organizator al targului World Education Fair.

In continuare, Marea Britanie este dispusa sa ofere imprumut guvernamental pentru studentii straini, astfel, pentru studiile de licenta, se pot accesa intre 9.000 si 9.250 de lire sterline pe an, iar cei care vor sa faca si un program de masterat pot imprumuta pana la 10.280 de lire sterline. Studentii pot alege ce vor face cu acesti bani, fie isi platesc integral studiile, fie ii folosesc pentru a acoperi costurile traiului din Marea Britanie.

A doua tara cautata de viitorii studenti este Olanda, unde facultatea costa putin peste 2.000 de euro.

"Sunt cereri si pentru Statele Unite ale Americii si Canada. Avem institutii, in cadrul targului, care isi prezinta ofertele din cele doua state. Aici, taxele de scolarizare pornesc de la 15.000 de dolari pe an si pot urca pana la 70-80.000 de dolari. Prezenta Ambasadei Canadei la acest targ ne arata ca vor sa recruteze cat mai multi studenti romani pentru ca dau dovada de responsabilitate, aduc rezultate deosebite si se implica in toate actvitatile care tin de universitate", a adaugat Ana-Maria Papp.

Danemarca este o alta destinatie care incearca sa atraga multi studenti romani, tocmai pentru ca studiile universitare sunt gratuite, asa cum sunt si la University College Absalon.

"Avem doua programe in engleza, unul pe inginerie si bio-tehnologie si cel de al doilea pentru cei care vor sa devina profesori, acestia obtinand o diploma internationala, cu care vor putea preda oriunde in lume. Avem multe parteneriate cu universitati din alte tari si cei mai multi studenti ajung sa studieze unul sau doua semestre in afara granitelor. Parteneriatele internationale sunt punctul nostru forte. Programul de inginerie si bio-tehnologie este unul nou infiintat pentru ca noi, in Danemarca, avem mare nevoie de ingineri. Se fac internship-uri platite chiar si cu 1.500 de euro pe luna, ceea ce poate asigura un trai foarte bun in Danemarca", a explicat, pentru MEDIAFAX, Alexander Watts, reprezentantul University College Absalon, din Danemarca.

Facultatile de arte si design devin din ce in ce mai cautate datorita cursurilor practice pe care studentii le fac in paralel cu cele teoretice.

"Universitatile din Marea Britanie au o inclinatie destul de mare spre zona aceasta artistica si sunt recunoscute pentru discipline precum fashion design, arhitectura, design de produs sau chiar partea mai abstracta de fine art. (...) Vorbim despre programe care au un puternic accept practic, sunt foarte multe proiecte in care se pot implica, sunt indrumati de profesori la fiecare pas si se pune foarte mult accentul pe lucrul in echipa", a precizat Nicoleta Cristudor, consultant educational Integraledu.

Potrivit unui studiu realizat de Integraledu, anual, numarul studentilor romani care pleaca la studii in strainatate creste cu 20%, iar cel al elevilor care vor sa urmeze licee peste granita, cu 15%, in fiecare an.

"Imi doresc sa studiez fotografia, cel mai probabil in Olanda pentru ca acolo este student si fratele meu. Nu spun ca universitatile din tara nu sunt bune, ba sunt la un nivel destul de ridicat, dar nu imi ofera ceea ce caut eu. Sa spun daca ma voi intoarce in Romania dupa terminarea studiilor, imi este foarte, foarte greu, chiar daca olandezii sunt un popor mai rece, cred ca ma pot adapta la stilul lor si sa traiesc acolo", a spus Matei, clasa a XI-a.

"Voi aplica si in tara si in Marea Britanie pentru psihologie. Sigur, mi-ar placea tare mult sa fiu acceptata in Marea Britanie, daca nu voi reusi, voi mai incerca o data cand o sa ma inscriu la master. Este destul de evident ca sansele de a te angaja dupa terminarea studiilor sunt mult mai mari cand pe diploma este scrisa o universitate straina. Cert este ca Romania este o tara care, noua, tinerilor, nu cred ca ne mai poate oferi nimic, din pacate", a spus Maria, clasa a XI-a.

Targul educational World Education Fair reuneste 70 de universitati si institutii de invatamant din strainatate si este prezent, in Bucuresti, pe 24 si 25 februarie, intre orele 10-17, urmand ca pe 27 februarie, sa ajunga si in Craiova.

Sursa: http://www.mediafax.ro/social/world-education-fair-targul-pentru-elevii-care-vor-sa-devina-studenti-in-afara-tarii-tara-cu-universitatile-care-domina-in-preferintele-tinerilor-romani-17031541

13 mar. 2018 admin 875 views