Pedagoteca: Cum e sa fii student in strainatate: marturiile unor studenti la University of Sunderland, Marea Britanie

19 apr. 2017 admin 1754 views
Pedagoteca: Cum e sa fii student in strainatate: marturiile unor studenti la University of Sunderland, Marea Britanie

In urma targului educational Word Education Fair desfasurat luna trecuta, numarul candidaturilor depuse de tinerii romani pentru studiile in afara tarii a crescut cu 12% fata de anul trecut. Aceste date, corelate cu cele din anii anteriori, ne arata ca romanii sunt tot mai tentati de studiile facute la scolile si universitatile din strainatate. Ce-i motiveaza pe unii dintre acesti tineri sa plece, dar si impresiile  pe care si le au de la fata locului, am aflat de la doi studenti romani care studiaza la University of Sunderland, in Marea Britanie.

Lucian Gheorghiu este masterand la Radio (Management and Production), la University of Sunderland. Acesta a plecat in Marea Britanie dupa terminarea liceului pentru ca a vazut acest pas ca pe o investitie in viitorul sau, gandindu-se ca o calificare obtinuta acolo ii poate oferi o sansa mai mare la angajare, ne-a marturisit el. Dar, dincolo de asta, el vede studiile departe de casa si ca pe o oportunitate „de a sta intr-o tara straina si a cunoaste o lume diferita”.

Cosmin Ioan Andone este masterand la Film and Cultural Studies, la aceeasi universitate. Pe Cosmin l-a convins varianta studiului in strainatate o prezentare despre oportunitatile internationale de studiu si cariera, sustinuta in liceul sau.

Cum vad cei doi studenti sistemul de invatamant britanic
Cosmin apreciaza foarte mult la sistemul britanic modul in care sunt organizate cursurile, subliniind ca „in UK se pune accent pe intelegerea informatiei predate si nu pe memorarea mecanica a ei”. Și Lucian este incantat de modul in care sunt organizate cursurile: „aici, in cadrul universitatii ai mai multe sanse sa faci practica, sa aplici partea teoretica, nu doar sa citesti si sa memorezi multa materie”, ne-a spus el.

Cum arata o zi din viata unui student la University of Sunderland
Lucian ne marturiseste ca studentia la Sunderland arata bine. Ca si program „nu sunt foarte multe cursuri si pe masura ce inaintezi in ani, scad si orele de curs, dar trebuie sa faci mai mult studiu independent. Pe partea de media, Sunderland este una dintre cele mai bine clasate universitati, mai spune el, avand multe dotari, studiouri de radio, de televiziune si de fotografie, unde sa poti face multa practica ”. In plus, avand acest program, ramane timp si pentru un job part time, sustine Lucian.

Iti trebuie multi bani ca sa mergi la studii in afara tarii?
Cei doi ne spun ca studiul in strainatate nu e greu, iar provocarile legate de parte financiara sunt rezolvabile: „Este o experienta placuta, te invata sa fii independent, iar din punct de vedere financiar, nu e complicat. Pentru taxa de studii se poate face un imprumut de la statul britanic, iar cu un job part time iti poti sustine restul de cheltuieli”, marturiseste Lucian. Pe langa aceasta, Cosmin completeaza ca mai exista si programe special concepute de universitate, destinate studentilor, care pot genera extra resurse financiare.

Mai vor sa se intoarca in tara pentru o posibila cariera?
Amandoi ne-au spus ca exista posibilitatea sa se intoarca in Romania dupa finalizarea studiilor in vederea unei cariere in domeniul pentru care s-au pregatit. Mai mult, Lucian ne spune ca el chiar si-ar dori mult sa se intoarca in tara, unde crede ca si-ar putea gasi un job in domeniul media, insa pentru un nivel salarial mai mic fata de ofertele pe care le-ar putea obtine in Marea Britanie.

Colaborarea dintre universitate si mediul de afaceri
Cosmin sustine ca universitatea lor are legaturi stranse cu „reprezentantii din sfera de business a tuturor facultatilor aflate in subordine”. Celor care ar fi tentati sa mearga la University of Sunderland, Lucian le spune ca „e o alegere foarte buna, care ii va ajuta pe viitor si care le va oferi multe experiente interesante si cunostinte utile, pe tot parcursul studiilor”.  Cosmin descrie atat universitatea, cat si orasul Sunderland, prin expresia englezeasca „an acquired taste”, iar celor pasionati de film le transmite ca „Ridley Scott este de prin imprejurimi si secvente din Alien au fost filmate pe plaja, aici”.

Cate ceva despre University of Sunderland
University of Sunderland se afla pe coasta de nord-est a Marii Britanii. Aceasta este recunoscuta ca fiind o institutie inovatoare, cu inalte standarde de predare, dar si de cercetare. Acolo studiaza anual peste 19 mii de studenti la programe full-time si part-time, universitatea oferind 89 de programe de licenta si 63 de programe de masterat in cele 3 campusuri pe care le are (doua in Sunderland  si unul in Londra). De asemenea, University of Sunderland este recunoscuta pentru stransa colaborare cu companii mari din intreaga lume.

Și in topurile realizate la nivel regional sau international universitatea este bine pozitionata. De exemplu in Destination of Leavers from Higher Education (DLHE) survey 2016, 94% dintre absolventii acestei universitati lucreaza sau isi continua studiile in termen de 6 luni de la absolvire.

De asemenea, in 2014, International Student Barometer situa University of Sunderland pe locul 5 in ceea ce priveste satisfactia cu privire la serviciile rezidentiale si satisfactia legata de costurile pentru trai de acolo. De asemenea, clasamentul international situa universitatea britanica in acelasi an pe locul 10 in ceea ce priveste satisfactia cu privire la consultanta oferita studentilor.

Vedeti aici mai multe informatii despre universitate, care sunt toate programele de studiu, taxele dar si metodele de finantare si bursele disponibile pentru tinerii romani, detalii pe care le puteti discuta si cu consultantul educational IntegralEdu.

Tinerii romani care doresc sa-si continue studiile la universitati din Marea Britanie sau in alte tari pot apela la sprijinul consultantilor educationali IntegralEdu, pentru pregatirea dosarului, aplicare si admitere, serviciile de consultanta fiind gratuite, pentru toate institutiile internationale partenere.

 

Sursa

19 apr. 2017 admin 1754 views