ProTV: Colegiile private din SUA si Europa, atente la 2 criterii inainte sa accepte elevi romani

13 mar. 2018 admin 792 views
ProTV: Colegiile private din SUA si Europa, atente la 2 criterii inainte sa accepte elevi romani

Sa faci liceul in strainatate, ca sa ai apoi drum deschis spre cele mai bune universitati din lume, devine un vis accesibil elevilor straluciti si sustinuti de familie.

Zeci de colegii private din toata Europa, dar si din America, isi trimit consultantii in Romania, ca sa ii trieze pe doritorii care n-au terminat inca gimnaziul. E drept, selectia se bazeaza pe doua criterii: intelectul elevului, dar si bugetul, care poate ajunge la zeci de mii de euro pe an.

In tarile vest-europene, accesul strainilor in orice liceu de top 10 depinde de performanta elevului si de sustinerea lui financiara. Cele mai multe colegii din strainatate cer ca un candidat venit de afara sa fie brici la engleza si matematica. Asa cum a fost Alin, care va absolvi in curand liceul in Marea Britanie.

Alin: ”Dupa cam o luna de studiu, am avut o intalnire cu conducerea scolii, in care mi s-a propus sa fac primii trei ani de liceu intr-un an.

Consultant: ”Sistemul britanic are in centru dezvoltarea personala. Deci indiferent ca e vorba despre muzica, teatru, actorie, sport, asteptam in fiecare an romani care sa vina sa studieze la Kensington Park. Acum avem trei, speram sa mai primim unul sau doi. In general, ii primim pe cei mai buni, copii de 9 si 10 in sistemul romanesc.

 

Totul pleaca insa de la intalnirea cu un consultant. La o prima discutie, se face profilul elevului si e intocmita o lista de scoli, private sau publice, care s-ar potrivi asteptarilor.

Intre 10 si 55 de mii de lire sterline costa un an de liceu in Anglia. In Elvetia, intre 60 si 110 mii de franci. Portughezii cer 30 de mii de euro pe an, iar germanii, intre 20 si 40 de mii de euro. Costurile sunt similare pe continentul american.

Consultant: ”Preturile variaza intre 55 si 75 de mii de dolari anual. O buna parte din scoli ofera burse academice, insa valoarea lor nu e foarte mare.

Costa mult, pentru ca si profesorii sunt stimulati financiar, ca sa scoata tot ce se poate din elev.

Relatia dintre elevi si cei care le indruma pasii este, in Romania, cel putin fragila, daca nu viciata. Nu doar materia e rigida, ci si comunicarea, pe marginea ei. Cati liceeni se intalnesc la un suc cu profesorii? Sau la teatru, la film, la un meci? In multe licee din Vestul Europei, profesorii locuiesc in acelasi campus cu elevii. Asa ca o bariera dintre dascal si discipol pur si simplu nu-si are locul.

Dar, tot spre deosebire de tara noastra, sansele de “negociere” academica, cand vine vorba de note, sunt extrem de reduse.

Sursa video: https://stirileprotv.ro/educatie/colegiile-private-din-sua-si-europa-atente-la-2-criterii-inainte-sa-accepte-elevi-romani.html

13 mar. 2018 admin 792 views