Stirile PRO TV: Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studentii romani pleaca la specializari cu 97% rata de angajare

12 oct. 2018 admin 699 views
Stirile PRO TV: Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studentii romani pleaca la specializari cu 97% rata de angajare

Tinerii care viseaza sa devina urmatorii Armin Van Buuren sau Tiesto vor putea sa urmeze la facultate cursuri de DJ, dar nu in tara, ci la universitati din strainatate.

Acestea incearca sa atraga studentii romani cu specializari noi cerute pe piata muncii, precum clubbing, artele jocurilor sau operarea yachturilor. Si reusesc.

O universitate din Anglia a investit recent peste 130 de milioane de lire sterline ca sa le ofere studentilor specializari cerute de angajatorii de acolo: fashion, cosmetic science, artele jocurilor, design floral. In plus, a creat studiouri proprii in care studentii invata cum sa devina DJ. Dupa absolvirea studiilor superioare, tinerii primesc o diploma de licenta recunoscuta de angajatori. Dar 97% dintre ei se angajeaza inca din timpul facultatii.

Reprezentant facultate: “Admiterea se face pe baza unui dosar care trebuie sa contina: diploma de bacalaureat sau licenta, in functie de program, fie ca e vorba de facultate sau master si testul de limba engleza. Pentru programele artistice conteaza si portofoliul. Insa cel mai mult ne intereseaza sa fie motivati si sa fie creativi.”

Taxa pentru o astfel de facultate trece de 9.000 de lire, insa Guvernul britanic le acorda un imprumut studentilor din Romania. Alte universitati din strainatate au facultati de yachting, productie de vin si chiar de bucatari. Unele specializari ar fi extrem de cautate si la noi, spun specialistii in resurse umane.

 

Oana Datky, Specialist HR: ″In momentul in care am vorbi despre o facultate de bucatari sunt convinsa ca atractivitatea meseriei ar creste brusc pentru ca e vorba de pozitionare. Nu exista bugete pentru asa ceva si atunci singurele solutii sunt tot felul de cursuri private.”

Atrasi de diversitatea specializarilor, calitatea studiilor si oportunitatile de pe piata muncii, intre 5.000 si 6.000 de tineri pleaca anual sa studieze in strainatate. Astfel ca acum sunt, in total, cel putin 40.000 de studenti romani la universitatile de peste hotare. Acestea sunt estimari, insa, pentru ca Ministerul Educatiei nu are o evidenta a celor care parasesc sistemul romanesc.

Specializarile de nisa, alaturi de mii de oferte de la universitati din strainatate vor fi prezentate in weekend, la targul World Education Fair, din Bucuresti. 

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/social/cursuri-de-dj-artele-jocurilor-sau-fashion-studentii-romani-pleaca-la-specializari-cu-97-rata-de-angajare.html

12 oct. 2018 admin 699 views