webPR: Ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi domeniul de studiu si facultatea in strainatate

18 sept. 2018 admin 1261 views
webPR: Ce trebuie sa stii atunci cand iti alegi domeniul de studiu si facultatea in strainatate

Pasiune vs salariu in educatie si cariera 

Se spune ca in viata e bine sa faci ce-ti spune inima, sa iti urmezi pasiunea, visul, pentru ca asta te face fericit la drum lung. Insa atunci cand iti alegi domeniul de studiu trebuie sa ai in vedere cum imbini pasiunea cu veniturile pe care le vei avea dupa absolvire. Din acest motiv este este bine sa bine sa te asiguri ca esti la curent cu ce se intampla pe piata muncii si ca asteptarile tale sunt conforme cu realitatea. O documentare prealabila privind salariul mediu dupa primul an dupa absolvire poate fi un bun reper pentru piata muncii dintr-o anumita tara, in joc aflandu-se multi factori care influenteaza nivelul de castig: compania care te angajeaza, industria in care lucrezi, orasul, etc.. Informatiile referitoare la castigurile din anumite domenii pot fi accesate fie direct de la universitatile la care iti doresti sa aplici sau de la consultantii educationali care te ajuta in procesul de alegere a domeniului de studiu si, implicit, al universitatii. 

Iata si cateva repere la nivel international care pot fi utile in acest sens. Spre exemplu, in Marea Britanie, salariul mediu raportat este de 23.000 lire sterline, insa, in general, absolventii pot ajunge sa castige si 70.000 de lire pe an in domenii de nisa care implica ultra competente. In acelasi timp, pentru inceput, castigurile se pot situa si la nivelul de 16.000 de lire. 

Salariul mediu pentru absolventi in Danemarca este de 68.000 euro pe an, iar in Olanda, salariul mediu de inceput al unui absolvent de universitate este aproximativ 2.600 euro pe luna, adica 31.200 pe an. In SUA, salariul mediu anual pentru absolventi este de 42.000 dolari.  

Acestea reprezinta simple repere, intrucat domeniul de activitate este primul factor care determina nivelul salarial si este necesara o analiza complexa pentru rezultate specifice. Aici intervine rolul consultantului educational IntegralEdu care poate ajuta cu o analiza completa a profilului candidatului pentru a determina atat domeniul potrivit, cat si optiunile de cariera.  

De urmarit tendintele internationale de pe piata muncii 

Atunci cand iti alegi programul de studiu, ar trebui sa iei in considerare si tendintele pietei muncii la nivel international, ca planul tau de cariera sa fie cu adevarat unul fezabil in viitor.  

Piata muncii la nivel international sufera o dinamica extrem de rapida, in ultimii ani intervenind schimbari majore. Spre exemplu, Organizatia Internationala a Muncii arata ca multe job-uri vor disparea in cativa ani, dar vor fi create si altele noi, odata cu evolutia globala catre o economie "mai verde". Se estimeaza ca, pana in 2030, vor fi create peste 24 milioane de noi locuri de munca, in sectorul energetic, mai ales. Aceste job-uri noi vor face parte dintr-o noua economie, incluzand activitati precum reciclarea, repararea, inchirierea, reconditionarea, menite sa inlocuiasca modelul economic "extragere, fabricare, utilizare si eliminare", care a condus la deteriorarea planetei. 

"Unele dintre domeniile de studiu care au o ascensiune incredibil de rapida la nivel international sunt cele din zona de tehnologie, inteligenta artificiala sau cele legate de analiza si abordarea fenomenului generic denumit big data”, explica Ana Maria Papp, Manager Departament Universitati din Strainatate, IntegralEdu. 

Este foarte important ca tinerii sa cunoasca inca de la inceput domeniul care li se potriveste si acesta sa fie in acelasi timp conectat la piata muncii, remunerat bine si cu perspective durabile. Consultantii educationali apeleaza la testari foarte elaborate, cum sunt cele dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts (COA), pentru a avea date obiective care sa confirme sau sa ajute la conturarea la nivel de familie a unei strategii educationale. Rezultatele acestor teste, interpretate de consultantii educationali, elaboreaza un profil de interese si aptitudini luand in considerare peste 43 de domenii de activitate, dar ofera si informatii despre universitatile cele mai potrivite fiecarui candidat. 
 

“In birourile IntegralEdu, majoritatea aplicantilor sustine testele COA inaintea hotararii domeniului de studiu. Din statisticile noastre, peste 80% din absolventii universitatilor partenere IntegralEdu s-au angajat in maxim 6 luni de la terminarea studiilor ori au ales sa-si continue studiile la un ciclu superior de invatamant, in domeniul in care s-au pregatit”, precizeaza Ana Maria Papp.

Ce sunt specializarile de nisa si cum pot ajunge acestea optiuni educationale de viitor 

Specializarile de nisa sunt o noua tendinta in educatia internationala, mai ales in Marea Britanie. Universitatile au dezvoltat noi domenii de studiu, avand in vedere ca piata muncii solicita mediului academic specialisti cu background consistent de nisa, creand noi joburi. 

"Perceptia generala pe care o avem fata de universitatile din strainatate este ca acestea sunt interesate doar de tineri olimpici la matematica, chimie sau alte materii, care pot performa in zona tehnico-stiintifica. Abordarea nu este tocmai corecta, intrucat mediul universitar ofera programe de studiu la care majoritatea nici nu se gandeste. Au aparut chiar si programe inedite care ni se pot parea ciudate sau hilare, insa acestea chiar exista, iar specialistii sunt la mare cautare. Aici putem enumera cateva dintre aceste domenii: tehnologie in domeniul management in domeniul stiintelor sportive, hipismului, bauturi si distilare, operarea yachturilor, design floral, stiinta si tehnologia in domeniul surfingului, ethical hacking, studii de moda a gentilor si a accesoriilor, productia filmelor de aventura, orologie, management si tehnici in domeniul DJ si clubbing sunt doar cateva dintre noutatile anului acesta", mai explica Ana Maria Papp.

Consultanta educationala la World Education Fair. Cum si pe cine ajuta? 

De ce tinerii si familiile lor au nevoie de consultanta educationala? Cum ii poate ajuta consultanta in alegerea domeniului de studiu si a carierei? Alegerea liceului sau a facultatii nu este deloc o decizie simpla, de tip supermarket - daca nu e buna, iei alta. Este un proces complex, serios, ce iti determina sensul vietii. Din acest motiv este nevoie de o indrumare avizata in acest sens, care trebuie sa vina de la un profesionist conectat la mediul educational international, iar consultantii de la IntegralEdu sprijina tinerii in acest proces de mai bine de 25 ani.  

Descoperirea universului studiilor poate sa inceapa oricand, recomandat e sa fie cat mai devreme, iar pentru tinerii care au pasit deja in ultimul an de liceu sau facultate si sunt in cautarea unei facultati pentru licenta sau master, in aceasta toamna, ar trebui sa se decida. Un ajutor real in acest sens este targul educational World Education Fair, care are loc in acest week-end, la Bucuresti, la hotel Radisson Blu, dar si alte patru orase din tara. La World Education Fair un consultant IntegralEdu te va ajuta, chiar de la intrare, sa iti conturezi drumul printre zecile de universitati, scoli, licee si centre de limbi straine din strainatate, prezente la eveniment, ghidandu-te catre domeniul si institutiile din aria ta de interes. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi fie pe site-ul www.worldeducation.ro, fie direct la birourile de inregistrate la eveniment.  

Program World Education Fair: 21 septembrie - Timisoara, 22 – 23 septembrie - Bucuresti, 24 septembrie - Iasi, 26 septembrie – Galati, 27 septembrie - Constanta.

Sursa: http://www.webpr.ro/stiri-webreleases_educatie-22707507-webprce-trebuie-tii-atunci-alegi-domeniul-studiu-facultatea-str-tate.htm

18 sept. 2018 admin 1261 views