webPR: Taberele educationale - moda sau necesitate?

4 apr. 2018 admin 557 views
webPR: Taberele educationale - moda sau necesitate?

 

In ultimii ani, din ce in ce mai multi tineri aleg sa isi petreaca vacantele in tabere din strainatate. La prima vedere poate parea doar ceva cool, ca la 13 ani sa alegi sa mergi in UK intr-o tabara, sa joci fotbal cu antrenori de la Chelsea. Sigur ca este cool pentru ca vei avea ce povesti colegilor si prietenilor despre experientele tale unice din vacanta, insa nu e doar atat.

Parintii ajung sa isi trimita copiii in tabere din strainatate nu doar pentru ca este la moda, ci mai ales pentru beneficiile pe care aceste experiente le aduc pe termen lung. In esenta, deciziile sunt foarte rationale in alegerea unui asfel de program si asta in principal pentru valoarea adaugata a experientei cu care un copil ramane dupa saptamanile petrecute in strainatate.

Organizarea si programele sunt gandite in asa fel incat participantii sa interactioneze in permanenta unii cu altii, sa vorbeasca intr-o limba straina pe subiecte de interes comun. Avand in vedere ca multe dintre aceste tabere sunt organizate chiar in cadrul universitatilor, tinerii ajung sa interactioneze pentru prima data cu mediul universitar intr-un mod soft, neinvaziv. Campusul, studentii, profesorii, cursurile la care iau parte, atmosfera in general, ii pregatesc incet-incet pe tineri pentru pasul urmator si anume studiul la o universitate in strainatate. Consultantii educationali considera experienta unei tabere educationale intr-o tara straina, sau cum le place sa o numeasca EduTabara, un pas aproape obligatoriu pentru un tanar care intentioneaza sa isi continue studiile universitare peste granite. "Pe langa faptul ca un copil se intoarce cu adevarat imbogatit dintr-o astfel de tabara, atat din punct de vedere social, dar si educational, institutiile organizatoare ofera certificate de absolvire la sfarsitul perioadei, fie ca vorbim de o saptamana, doua sau patru. Aceste certificate sunt credentiale excelente pentru portofoliul celor care isi depun dosarele la facultati din cadrul universitatilor respective. Din acest motiv, alegerea unei tabere in strainatate trebuie facuta, la modul foarte rational, impreuna cu un consultant, astfel incat sa se potriveasca pe traseul educational si profesional al tanarului respectiv. De asemenea, experienta lingvistica acumulata intr-o tabara educationala este mai mult decat evidenta. Avem multe cazuri de tineri care spun ca au invatat mai multa engleza decat intr-un an de studiu in tara, mai ales la nivel conversational. Si aici nu ma refer doar la cei care pleaca in Marea Britanie. Aceleasi reactii le avem chiar si de la cei care pleaca in Germania, Elvetia sau Portugalia", declara Teodora Raducanu, Manager Dept. Licee la IntegralEdu.

Chiar daca plecarea intr-o tabara in strainatate a devenit o "moda", aproape necesara pentru cei care vor sa urmeze calea unei universitati in strainatate alegerea taberei nu este o joaca. "Nu este la fel ca atunci cand iti planifici vacanta si mergi cu familia la agentia de turism din colt sa te ajute sa gasesti o oferta buna. Aici vorbim de un proces elaborat care il are in centru pe copil, dorintele, abilitatile si aptitudinele sale. «Ce isi doreste copilul meu sa obtina in urma unei astfel de experiente?» este intrebarea fundamentala pe care trebuie sa si-o puna orice parinte inainte de a-si trimite copilul intr-o astfel  de tabara. Si aici rolul nostru, al consultantilor, este esential. Pentru ca, pe baza expertizei noastre, putem trimite copilul exact in locul potrivit. Spre exemplu, daca are abilitati muzicale si ii place chitara, identificam un program pe masura. Daca este pasionat de matematica sau robotica, poate merge intr-o tabara unde va intalni copii cu aceleasi pasiuni. Sa nu mai vorbim de tenis, calarie, karting, golf sau chiar de cooking, pentru cei care vor sa faca o cariera in domeniul ospitaliatii. Optiunile sunt incredibil de multe, important este ca un consultant va gasi intotdeauna variantele cele mai potrivite pentru un astfel de program de tabere. Mai mult, organizatorii isi asuma supravegherea intregului traseu al copilului pana la destinatie si ofera in permanenta informatii parintilor despre evolutia lui in timpul sejurului. Foarte important este ca parintii sa nu incerce sa gestioneze singuri sau cu agentii de turism un astfel de program, ci sa apeleze la noi, mai ales ca acest serviciu este gratuit. Deci sfatul nostru este “don't try this at home", explica Teodora Raducanu.

Cererea de EduTabere in strainatate este in crestere si pe alte tipuri de programe, cum sunt cele recreationale. "Aici varsta copiilor poate fi mai mica, in astfel de programe fiind acceptati chiar si prescolari. Este important sa stim care este nivelul de cunoastere a limbii straine al copilului pentru a-l conecta la cel mai potrivit program. Exista tabere in strainatate unde sunt acceptati chiar si copii care au nivel incipient de cunoastere a limbii engleze, iar parintii pot sta linistiti pentru ca la intoarcere acestia vor fi dobandit o experienta lingivistica pe care nu o pot acumula din cursurile de acasa. Sunt si situatii in care parintii vor sa fie alaturi de copii pe durata taberei si atunci apeleaza la asa numitele day camps, in care parintii si copiii au activitati educative si recrative diferite pe durata zilei, iar dupa-amiaza sau seara se reunesc in familie, in spatiul de cazare", adauga Teodora Raducanu.

Indiferent de optiune, taberele educationale, recreative sau sportive in strainatate sunt din ce in ce mai cautate de catre tineri si parinti tocmai pentru plus valoarea enorma pe care o aduc la final, prin faptul ca participantii revin acasa imbogatiti cu experiente si informatii pe care altfel nu ar avea de unde sa le acumuleze in timpul vacantelor.

Sursa: http://www.webpr.ro/stiri-webreleases_educatie-22379456-taberele-educationale-moda-sau-necesitate.htm.

4 apr. 2018 admin 557 views