webPR:Ce inseamna industria de ospitalitate si cum poti deveni maestru in acest domeniu

13 mai 2016 admin 3560 views
webPR:Ce inseamna industria de ospitalitate si cum poti deveni maestru in acest domeniu

10 martie 2016

Conceptul de "ospitalitate" provine din englezescul hospitality si are in vedere ansambul principiilor si serviciilor din domeniul hotelier, care au ca scop final satisfacerea clientilor din domeniul turistic. Experienta acumulata in zona hoteliera de anumite tari cu traditie turistica a ajuns sa fie atat de densa si de specifica in ultimii 50 de ani, incat in lume s-au dezvoltat adevarate centre universitare unde aceasta disciplina este studiata de zeci de mii de studenti anual. Este si cazul Elvetiei, care a ajuns sa exceleze si in acest domeniu de activitate, pe langa ceasuri si finante. Industria de ospitalitate are un fundament foarte puternic in Elvetia, iar in ultimii zeci de ani s-au dezvoltat aici centre universitare cu reputatie mondiala. Este si cazul Swiss Education Group (SEG), un concern educational universitar fondat in 1982, din care fac parte nu mai putin de cinci institutii universitare cu profil turistic.

Istoria ospitalitatii -radacini in inima Europei

Revenind la ideea de "ospitalitate", istoria acestui concept este veche de cand lumea, fiind mentionat in scrierile biblice sau ale Greciei antice. In acele vremuri oamenii stiau ca trebuie sa fie ospitalieri cu strainii, mai mult din motive religioase si superstitioase. In acele perioade misionarii, preotii, pelegrinii erau cei care se deplasau catre locuri considerate sfinte. Si, din acest motiv, oamenii locurilor se simteau datori sa fie ospitalieri cu calatorii. In timpurile Romei antice cei care se aflau pe drumuri nu o faceau din motive religioase, ci militare, pentru a cuceri. "Hotelurile" vremii de atunci se aflau in afara asezarilor umane si in general erau locuri rau famate, iar soldatii nu le frecventau pentru ca dormeau in corturi. In ultima perioada a Imperiului Roman, hanurile erau populate de comercianti sau actori, iar conditiile erau primitive. Uneori existau camere, dar fara adapost pentru cai sau, si mai des, existau adaposturi pentru animale, dar nu erau spatii pentru oameni.

In Evul Mediu ospitalitatea se intalneste din nou cu religia, cand aceasta devine o datorie crestina, fata de pelegrini si calatori. Dealtfel, multe dintre manastirile vremii functionau si ca spatii de odihna pentru cei care calatoreau. Insusi Carol cel Mare a statutat intr-o lege ca fiecare crestin are datoria de a gazdui si a oferi hrana fara plata oricarui calator, dar nu mai mult de trei zile. Pentru prima data in secolul XIII, la Florenta, hangiii se aduna intr-o comunitate cu scopul de a face bani pe baza ospitalitatii. Deci iata cum si cand ospitalitatea incepe sa devina si o preocupare pentru afaceri. Hanurile din asociatie primesc licenta de functionare si au dreptul sa importe si sa vanda vin. La sfarsitul secolului XIII, nu mai putin de 86 de astfel de asezaminte din Florenta erau membre in aceasta congregatie. La scurt timp dupa, stiinta si afacerea ospitalitatii s-a extins catre Roma si alte orase din Italia. Un fapt interesant insa este ca cei mai multi hangii ai perioadei erau germani si mai putini italieni. O posibila explicatie ar fi fost faptul ca cei mai multi dintre cei care calatoreau in acea vreme erau germanici interesati sa inopteze in locuri unde se puteau vorbi aceeasi limba cu proprietarii si sa manance tipurile de hrana cu care erau obisnuiti.

Mai apoi, in secolele XVI si XVIII, hanurile au inceput sa se construiasa de-a lungul rutelor diligentelor. Iar pentru ca cei care calatoreau erau oameni bogati, conditiile de cazare si masa au crescut considerabil din punct de vedere al calitatii, devenind in multe cazuri un adevarat lux. In aceste spatii au inceput sa se intalneasca oamenii influenti ai vremurilor afaceristi, nobili, politicieni, preoti. Din motive de securitate, aceste asezaminte au inceput sa aiba forma de patrulater in care se patrundea cu diligenta printr-o poarta bine pazita. Si ca o curiozitate, in 1788 se inaugureaza la Nantes Hotel Henri IV, considerat cel mai frumos asezamant de cazare al vremii.

Unde se studiaza acum ospitalitatea in forma cea mai pura

Scurta istorie a domeniului ospitalitatii arata ca dezvoltarea s-a produs de-a lungul secolelor chiar in inima Europei, avand la baza o experienta comuna a natiunilor centrale: Italia, Franta si Germania. Poate ca acesta este si motivul pentru care chintensenta acestei stiinte s-a concentrat in prezent in spatiul dintre aceste trei natiuni: Elvetia. Dincolo de explicatiile antropologice, acest fenomen s-a intamplat si datorita faptului ca, in ultimii zeci de ani, industria hoteliera elvetiana a reusit sa genereze si unele dintre cele mai eficiente programe de educatie in domeniul de hospitality la nivel mondial.  

Spre exemplu, Cesar Ritz Colleges Switzerland, parte a parte a Swiss Education Group(SEG), este o universitate de top din domeniul hotelier, ce contribuie de peste 25 de ani la excelenta internationala din domeniul managementului turismului hotelier. Centrele universitare ale Cesar Ritz se afla chiar in inima Europei, in Brig (aproape de Italia) si LE Bouveret (la grantia cu Franta), confirmand parca teza de mai sus, legata de locul unde s-a inmagazinat, de-a lungul secolelor, toata stiinta ospitalitatii natiunilor europene.  

Elvetia a ajuns o baza mondiala de resurse in ceea ce priveste educatia in domeniul ospitalitatii turistice, de aici fiind exportati anual mii de specialisti de management hotelier pe tot mapamodul. Asa cum ceasurile elvetiene dau ora exacta in lume, academiile de hospitality management din tara cantoanelor dau cei mai buni specialisti internationali pe care se bat cele mai mari lanturi hoteliere din lume. Si asta pentru ca sistemul de educational dezvoltat in Elvetia a devenit infailibil, ajungand sa integreze expertiza din toata lumea. De plida, la Hotel Institute din Montreux programa de studiu imbina experienta elvetiana in managementul hotelier cu stiinta din domeniu acumulata din spatiul american.

Si daca tot este sa vorbim de institutiile membre SEG, atunci trebuie amintita aici Academia de Arte Culinare, unde absolventii nu devin master-chef-i, ci antrenori de master-chef-i. O cariera in domeniul culinar a devenit un loc comun pentru multi tineri. Insa cine vrea sa performeze intr-adevar in acest domeniu si sa ajunga printre campionii mondiali in arta culinara, lucrand la cel mai inalt nivel, atunci trebuie sa studieze la o universitate specifica de top. Iar pentru multi astfel de campioni in ospitalitate, Elvetia este raspunsul in ceea ce priveste educatia. Tot legat de arta, insa in domeniul design-ului hotelier, este studiul la IHTTI School of  Hotel Management din Neuchatel. Aici studentii invata ce inseamna managementul hotelier din perspectiva amenajarilor interioare, tehnologiei si gestionarii brandurilor din zona de lux.

Ei bine, este mai usor inteles acum de ce Elvetia reuseste sa exceleze si in ospitalitalitate, in afara de finante, ceasuri, ciocolata si ... peisaje.  

 
Experimenteaza studiul ospitalitatii in Elvetia, fara costuri

IntegralEdu si SEG organizeaza un concurs adresat elevilor si studentilor pasionati de industria turistica. Participantii trebuie sa urmareasca o serie de filme de prezentare ale Elvetiei pe canalul de youtube MySwitzerland. Dupa aceste vizionari trebuie sa isi aleaga o destinatie de top din Romania si sa realizeze o prezentare sub forma unui film, eseu sau cu poze. Destinatiile trebuie sa se evidentieze in ceea ce priveste criteriile de ospitalitate si sa fie hoteluri, restaurante, statiuni sau alte tipuri de centre turistice. Materialele vor fi inscrise in concurs in perioada 1-6 aprilie, pe adresa de email alexandru@integraledu.ro.

Ceremonia de premiere va avea loc in Bucuresti, pe 14 aprilie, in cadrul unui eveniment SEG.

Care sunt premiile? Cea mai buna prezentare va fi rasplatita cu o vizita de 2 zile la SEG, gratuita. Locul doi va fi premiat cu un iPad Air, iar castigatorul locului al treilea, cu un iPod. Toti cei trei castigatori vor primi o diploma de participare din partea SEG.

Alte doua evenimente sustinute de reprezentantul SEG, aflat in Romania la acea data, pentru cei interesati de studii in domeniul ospitalitatii si managementului hotelier, vor avea loc in Craiova pe 13 aprilie si Constanta pe 16 aprilie. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ulIntegralEdu sau la oricare din birourile din tara.

13 mai 2016 admin 3560 views
Citeste si