INTREBARI FRECVENTE

Licee in strainatate

INSTRUIRE

In ce tari pot studia la scoli si licee de elita in strainatate?

Marea Britanie, Irlanda, Elvetia, Germania, Belgia, Franta, Austria, Spania, Italia, SUA si Canada sunt cele mai populare destinatii de studiu liceal. Desigur, suntem pregatiti sa va sprijinim chiar daca destinatia dorita nu se afla intre cele mentionate anterior.

Care este varsta potrivita pentru inscrierea la un liceu privat in strainatate?

Cel mai popular prag de admitere este clasa a 9-a, respectiv plecarea la studii in strainatate dupa finalizarea clasei a 8-a in sistem romanesc de invatamant. Desigur, cu cat elevul incepe mai devreme cursurile in sistemul nou de invatamant cu atat are sanse mai mari de a obtine un rezultat bun la bacalaureat. In sistemul britanic de exemplu, year 9 este un an recomandat de admitere pentru elevii straini (echivalent cu clasa a 8-a in sistem romanesc), fiind un an de tranzitie intre junior si senior school. Trebuie avut in vedere faptul ca atat in sistemul A-levels cat si International Baccalaureate sunt necesari minim ultimii doi ani de studiu liceal in liceele din strainatate pentru a putea sustine bacalureatul.

Cum decurge aplicatia?

Consultantul educational va va informa asupra destinatiilor de studiu, sistemelor de invatamant, tipurilor de scoli, cerintelor de admitere etc. Fiecare candidat este unic, astfel, sunt luate in calcul atat cunostintele, capacitatile, interesele, abilitatile si realizarile cat si obiectivele acestuia.


Rolul consultantului educational este de a recomanda scolile potrivite avand in vedere istoricul academic al candidatului, abilitatile lui, aspiratiile si tot tabloul de criterii personale de selectie. 


Procesul de aplicatie este unul complex, porneste de la pretestari pentru determinarea nivelului academic al elevului inainte de momentul depunerii aplicatiei, continua cu pregatire suplimentara daca este cazul, selectia si vizitarea scolilor, completarea dosarului de admitere si sustinerea testelor si a interviului de admitere.

Ce licee si scoli in strainatate imi dau oportunitatea de a-mi indrepta copilul spre o universitate de top?

Orice scoala - internat (boarding school) sau liceu (college) selectiv(a)* in strainatate ce isi mentine o medie competitiva a rezultatelor de bacalaureat.

*Cand vine vorba de conditiile de admitere, scolile si liceele pot fi selective sau non-selective. Scolile non-selective vor avea teste de admitere legate de competentele lingvistice ale copilului, iar cele selective vor testa mai aprofundat competentele lingvistice si unele vor avea conditii de admitere pentru anumite materii pentru repartizarea elevului intr-o anumita grupa.

Care este tara si programul potrivit pentru copilul meu?

Alegerea este intotdeauna individuala - in functie de limba de studiu cunoscuta/ preferata, de tipul programului academic si de calificarea pe care doreste sa o obtina.

Care este nivelul lingvistic solicitat?

Nivelul necesar de cunostinte lingvistice difera in functie de varsta candidatului, pragul de admitere si gradul de selectivitate al scolii la care aplica. Majoritatea scolilor testeaza candidatii la limba straina de studiu folosind teste proprii sau teste standardizate. Cele mai selective scoli solicita examenul IELTS. 

TAXE

Care sunt taxele de studii la o scoala-internat/ boarding school din strainatate?

Taxele variaza in functie de tara in care se afla scoala. Taxele anuale medii in Marea Britanie (solicitate de scolile si liceele private) sunt intre 35.000 si 40.000 de lire sterline, in restul Europei - intre 25.000 si 40.000 de euro, iar in Elvetia pornesc de la 67.000 de franci elvetieni. Taxele anuale cuprind scolarizarea, regim complet de internat (cazare si mese) si activitati extracurriculare. 

Exista posibilitatea de a obtine burse pentru liceele din strainatate?

Multe scoli-internat/ boarding schools si colegii acorda burse, care pot fi academice - pentru excelenta intr-un anumit domeniu scolar sau vocationale pentru elevii talentati in domeniul muzicii, sportului sau al artelor plastice. Bursele se acorda ca urmare a sustinerii testelor de admitere si a probelor specifice in cazul burselor de specialitate (auditii, probe sportive etc). 

Exista costuri suplimentare?

Da, pentru uniforme, manuale, excursii optionale, transport, bani de buzunar, precum si alte cheltuieli personale.

Cum se achita taxele anuale?

Se achita in 2 sau 3 rate egale - in functie de calendarul de studiu din fiecare tara.

Care sunt cele mai ieftine variante?

Destinatiile mai ieftine pentru studiul de lunga durata ar fi Spania si Portugalia. In Marea Britanie, un cost anual minim ar putea ajunge la 15.000 GBP, in anumite colegii cu predare in sistem A-levels. 


O alta varianta de a beneficia de studiu in strainatate sunt programele de schimb cultural, de scurta durata (un trimestru/ semestru, 2 trimestre sau un an).

CAZARE

Unde va locui copilul dupa ce isi va incepe studiile?

Majoritatea scolilor ofera cazare in campus, in regim de intrenat/ boarding school. Unele colegii ofera varianta de cazare in resedinta studenteasca sau la familie gazda. 

Cati copii sunt intr-o camera?

Scolile ofera conditii diferite de cazare, iar pentru copiii mai mici este mai indicat sa locuiasca cu 3 pana la 6 copii intr-o camera, astfel incat acestia sa poata lega prietenii si a se integra rapid in colectivitate. Pentru liceeni, majoritatea camerelor au 2 paturi, iar cei din anii terminali au de multe ori privilegiul unei camere private. Majoritatea bailor sunt comune, pe fiecare nivel, dar sunt disponibile si camere cu baie privata.

Cum functioneaza cazarea la internat/ boarding?

Fetele si baietii sunt cazati in ,,case/ houses" separate sau pe etaje separate. Distributia lor se realizeaza in functie de varsta. Scolile plaseaza in aceeasi camera copii de varsta similara, dar de nationalitati diferite, astfel incat sa nu poata vorbi limba lor materna. In ,,casa" locuiesc si house parents/ staff-ul care ii supravegheaza, elevii mai mari ajutandu-i pe cei mai mici, stimuland astfel simtul responsabilitatii si empatia fata de cei mai mici. Copiii locuiesc impreuna si concureaza cu copiii din alte ,,case" astfel exersand spiritul de echipa si abilitatile de lucru in echipa.

ALTE INTREBARI

Cum arata o zi obisnuita la o scoala-internat in strainatate?

Ziua incepe cu micul dejun, intrucat in majoritatea caminelor exista o cantina speciala unde se serveste mancarea. Apoi elevii merg la scoala, orele incep la 8 dimineata si dureaza pana la pranz, dupa care mananca la cantina scolii. Au alte cursuri sau activitati dupa-amiaza, iar dupa ora 16:30 au putin timp liber. La 18:30 este cina, dupa care copiii au la dispozitie aproximativ o ora si jumatate - doua ore pentru a scrie temele. Pentru elevii mai tineri, supravegherea este asigurata de un profesor sau educator care ofera asistenta metodica. Dupa ora 20.00, toata lumea se aduna in sufrageria comuna, se joaca, se uita la televizor, comunica. Ora "de stingere" este 22:00 pentru elevii mai mici si 22:30 pentru elevii mai mari.

Cine are grija de copii cand se imbolnavesc?

Majoritatea scolilor cu internat au un centru medical cu o asistenta. Daca este necesar, un medic este disponibil pentru a efectua examinari generale si pentru a prescrie tratament.

Cat de des sunt dispuse vacantele?

Exista 2 sarbatori majore intre trimestre - Craciun si Paste. Majoritatea scolilor care urmeaza sistemul britanic au o pauza de 1 saptamana la fiecare 6 saptamani.

Este sportul obligatoriu si cum poate copilul meu sa practice un sport care nu este practicat la scara larga?

Sportul face parte din programa de studiu in scolile cu internat. Unele scoli au academii de sport in cadrul carora acel sport este practicat la nivel competitiv. Cele mai populare sporturi pentru baieti din Marea Britanie sunt rugby, fotbal, inotul si atletismul. Pentru fete - echitatie si lacrosse. Scolile ofera numeroase oportunitati pentru sporturi suplimentare, precum tenis, golf, tir cu arcul, scrima, care pot fi practicate si in cadrul cluburilor de interes.

MAI AI INTREBARI?

PROGRAMEAZA O SEDINTA DE CONSULTANTA

Completeaza formularul si programeaza o sedinta cu unul dintre consultantii nostri educationali.

Rezerva acum

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: