PROGRAME DE STUDII MBA (MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION)

Accelereaza-ti cariera de succes in afaceri

Ce este un program MBA?

Fie ca doresti sa iti accelerezi cresterea in cariera, sa iti extinzi reteaua de contacte din intreaga lume, sa-ti schimbi complet domeniul de cariera sau sa devii antreprenor, programul MBA (Master of Business Administration) este calea potrivita. Creeaza un fler valoros pentru afaceri, abilitati de conducere si noi oportunitati pentru tine, iar acestea sunt doar cateva dintre motivele popularitatii sale. MBA-ul a inregistrat un interes sporit in ultimul an si exista un motiv pentru acest lucru - din punct de vedere istoric, cererea pentru acest tip de program creste atunci cand economia se afla in recesiune, iar costul de oportunitate al cresterii competentelor prin formare scade.

TIPURI DE PROGRAME MBA

Full-time MBA
Executive MBA (EMBA)

Executive MBA (EMBA) este conceput pentru profesionistii cu experienta semnificativa in management care se dezvolta profesional si doresc sa absolve fara a parasi locul de munca. Fondat pentru a educa managerii de afaceri in 1943 la Universitatea din Chicago, programul EMBA se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor de conducere, munca in echipa si dezvoltarea profesionala. Si in timp ce un program traditional de MBA pregateste managerii sa intre in viata profesionala, un EMBA ii invata pe actualii lideri sa fie mai eficienti. Majoritatea programelor EMBA ofera un curriculum foarte structurat, conceput pentru a pregati participantii pentru pozitii cu responsabilitate larga. Toti cei inscrisi in program trebuie sa fie competenti in toate functiile de baza ale afacerii, de la contabilitate si finante, prin marketing, vanzari la resurse umane, productie si operatiuni, si sa-si extinda cunostintele in aceste domenii in timpul formarii.

Pentru profesionistii cu experienta care doresc sa-si duca cariera la urmatorul nivel, un EMBA este o alegere strategica din mai multe motive. Principalul lucru este ca, invatand fara a parasi locul de munca, va puteti aplica imediat noile abilitati si instrumente. Este extrem de util sa exersezi ceea ce inveti in timp real.

Varsta medie a profesionistilor EMBA este de 35 de ani, cu un minim de 10-15 ani de experienta in management. Participantii lucreaza la cazuri reale de afaceri, in grupuri mici cu profesionisti din intreaga lume, ceea ce ajuta la dezvoltarea calitatilor puternice pentru un lider modern de succes - gandire analitica, critica si strategica. Training-ul in programul Executive MBA (EMBA) este de obicei organizat o data pe luna in timpul unui weekend lung sau saptamanal, de multe ori calatorind in alt punct al lumii, ceea ce va ofera posibilitatea de a va desprinde de ritmul zilnic si de a va scufunda intr-o atmosfera diferita. .

Programele Executive MBA (EMBA) oferite in comun de doua sau mai multe scoli de afaceri de renume mondial, adesea situate in tari si continente diferite, sunt extrem de populare. Acestea sunt programele care se afla in fruntea listei. Exemple de acestea sunt:   Universitatea IE din Spania si Universitatea Brown din SUA; Universitatea IE din Spania si Universitatea Brown din SUA; Kellogg School of Management de la Northwestern University din SUA, The WHU-Otto Beisheim School of Management din Germania si altele.
 

Part-time MBA

Studiile de MBA cu fractiune de norma au avantaje serioase, inclusiv capacitatea de a finaliza fara a parasi locul de munca sau a schimba obligatiile familiale, ceea ce reduce si povara financiara in ceea ce priveste taxele de scolarizare. Exista cazuri in care angajatorul este de acord sa plateasca o parte sau toate costurile de formare ca parte a politicii organizationale pentru dezvoltarea angajatilor.

In evaluarea unui candidat la MBA, se pune accentul pe potentialul academic si de conducere, pe dezvoltarea carierei si pe obiectivele profesionale. Criteriile standard de admitere includ formulare de cerere; CV/curriculum vitae; diploma de absolvire; referinte academice si/sau ale angajatorului; scrisoare de intentie sau eseu pe o tema stabilita de scoala; certificat care sa ateste nivelul de cunoastere a limbii engleze si, in cele mai multe cazuri, un scor la examenul GMAT sau GRE. Scolile de afaceri de top au cerinta de a inregistra o carte de vizita video si un interviu cu comitetul de admitere sau cu un student absolvent al universitatii. Majoritatea scolilor de afaceri percep o taxa de inscriere pentru programul MBA.
 

Criteriile de selectare a unui program de MBA ar trebui sa reflecte atitudinile, nevoile si dorintele personale. De cele mai multe ori acestea sunt: locatia scolii, durata programului, clasificarea si prestigiul, cerintele de admitere, acreditarea, posibilitatile de scolarizare si de acordare a burselor, profilul participantilor la program/clasa si al noilor cunostinte si contacte, randamentul investitiei.

 

Clasamentul scolilor care ofera MBA

Exista mai multe clasamente diferite care clasifica scolile de afaceri care ofera programe de MBA. Unele dintre acestea sunt cele ale influentelor publicatii economice si de afaceri The Economist, The Financial Times, iar QS World University Rankings ofera informatii despre clasamentul scolilor la nivel global - Europa, America de Nord sau Asia, in timp ce exista surse precum Forbes si US News din SUA care clasifica doar scolile de afaceri din SUA. Ce clasament sa alegeti este o chestiune de alegere personala, dar este o idee buna sa va familiarizati cu metodologia acestora, in spatele careia se afla criterii precum acreditarea, nivelul de salarizare a absolventilor, numarul de publicatii academice ale facultatii, randamentul investitiei in diploma de MBA in primii cinci ani de la absolvire, noi oportunitati de cariera, dezvoltarea personala, satisfactia absolventilor de MBA si asa-numita masura a angajabilitatii - un criteriu care masoara capacitatea de angajare.

In functie de locul din lume in care alegeti sa studiati un program traditional de MBA, costul poate varia. Un factor determinant este durata studiilor si reputatia scolii. Este important de retinut ca, in SUA, un MBA dureaza doi ani, in timp ce in Europa dureaza un an. Invatamantul la cele mai bune scoli de afaceri din SUA, de exemplu, costa peste 120 000 USD: MIT Sloan, Harvard Business School; Stanford; Universitatea din Chicago: Booth. In Europa, taxele sunt cuprinse intre 80 000 si 110 000 USD la scoli de afaceri precum HEC Paris, INSEAD, London Business School. Atunci cand va decideti asupra unei astfel de investitii, este recomandabil sa luati in considerare celelalte costuri asociate studiilor - taxele de inscriere, cazarea si traiul la universitate, precum si costurile legate de calatorie. 
Faima unei optiuni mai bugetare a programului de MBA part-time este determinata de faptul ca studentii isi pastreaza locul de munca actual si nu se priveaza de veniturile pe care acesta le aduce. Taxa de scolarizare in sine nu este mult mai mica, dar este adesea finantata partial sau integral de catre angajator.
Potrivit clasamentului realizat de The Economist cu privire la taxele primelor 10 scoli de afaceri care ofera Executive MBA-uri in 2020, acestea noteaza un cost mediu de 137.500 de dolari. Pentru cele saptezeci de institutii participante la acest clasament, taxele de scolarizare variaza intre 62.000 si 213.000 de dolari americani.

UNIVERSITATI IN CENTRUL ATENTIEI

TARI

CE ALTCEVA TE-AR PUTEA INTERESA?

Universitati din reteaua World Education

Scrisoarea de motivatie

Finantare

CONTACTEAZA UN CONSILIER EDUCATIONAL INTEGRALEDU

PROGRAMEAZA O SEDINTA DE CONSULTANTA

Completeaza formularul si programeaza o sedinta cu unul dintre consultantii nostri educationali.

 

Rezerva acum

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: