Chiar si din timpul gimnaziului si al liceului, dar nu este atat de surprinzator pe cat s-ar putea crede la o prima vedere.
Problema educatiei este pe buzele tuturor, insa este o problema cu o multitudine de raspunsuri. Si cu siguranta este un aspect care te preocupa si de aceea parcurgi aceste randuri. Inainte de toate, este important sa stii ca rolul de consultant educational presupune ghidarea tinerilor si a familiilor spre cele mai bune variante pentru fiecare caz in parte.
Ceea ce poate insemna incurajarea continuarii studiilor in tara sau dincolo de granite, pentru ca miza este asezarea copilului in contextul educational potrivit lui.
Insa, dincolo de viziunea unui consultant educational IntegralEdu, este valoros si setul de argumente pentru care unii parinti si copii iau decizia continuarii studiilor in strainatate. Iata cateva dintre motivele pentru care continuarea studiilor in strainatate la scoli si licee internationale este raspunsul pentru tot mai multe familii din Romania:
1. Educatia este cea mai sigura investitie
Cei mai multi parinti cu care intram in contact au aceasta convingere. Pentru ca dincolo de crizele economice, sociale, medicale, politice (si lista continua), educatia merge mai departe si este cea care le traseaza un parcurs mai sigur copiilor lor decat orice alt tip de investitie. Unul dintre parintii din materialul video de aici face trimitere la proverbul “cel mai de pret bun al meu este capul copiilor mei”.
Costurile pe care le implica o astfel de decizie nu sunt deloc de neglijat. Afla mai multe de la consultantul tau IntegralEdu. Iar in articolul Metode de finantare a studiilor la scoli si licee din strainatate gasesti informatii despre mai multe metode de reducere a acestor costuri.
2. Pregatirea pentru viata de viitor adult
Tot mai multi parinti isi doresc un mediu scolar care hraneste copiii nu numai academic, ci care sa ii pregateasca pentru viata. De aceea, parintii acorda prioritate si dezvoltarii inteligentei emotionale, a spiritului antreprenorial, a gandirii critice si strategice, a capacitatii de a privi lucrurile in ansamblu si de a aplica in viata reala cunostintele teoretice acumulate la orele de curs.
Nu mai vorbim de deprinderea unui stil de viata sanatos, de apropierea de sport si de activitati creative. In plus, cele mai multe scoli din portofoliul IntegralEdu au departamente specializate pe orientarea in cariera, astfel incat elevii sa isi clarifice optiunile profesionale pentru ca specializarea dorita la universitate sa fie aleasa in perfecta cunostinta de cauza.
IntegralEdu va poate ajuta cu un test de orientare profesionala destinat elevilor si studentilor. Aceste teste, concepute de Cambridge Occupational Analysts, ofera o evaluare obiectiva si o directie generala a parcursului academic pentru candidati.
3. Dezvoltarea gandirii critice si a creativitatii
Inspirati de cei mai mari specialisti in educatie, parintii si tinerii pun din ce in ce mai mare pret pe dezvoltarea gandirii critice si a creativitatii.
Si e cat se poate de justificat. Universitatile de top din intreaga lume, inclusiv University of Oxford si University of Cambridge cauta aceste abilitati la candidatii lor.
Iar World Economic Forum, The Future Jobs, prin cercetarea in care au fost incluse persoane din conducerea unor importante organizatii globale, confirma faptul ca aceste abilitati se afla in topul celor mai apreciate de angajatori, in vremurile noastre. Mai multe informatii gasesti aici.
O persoana care are o gandire critica dezvoltata poate face urmatoarele lucruri:
- intelege conexiunile logice dintre idei
- identifica, elaboreaza si evalueaza argumente
- detecteaza erori si inconsistente rationale
- solutioneaza problemele intr-un mod sistematic
- identifica relevanta si importanta unor idei
- reflecta la justificarea credintelor si valorilor celuilalt.
Cat despre creativitate, aceasta isi are sensul in orice domeniu, indiferent care ar fi acela. Pentru ca inovatia merge mana in mana cu creativitatea, fie ca vorbim de Business, de Medicina sau de Muzica.
Probabil te intrebi cum pot contribui scolile la dezvoltarea acestor soft skills si a multor altora. Vom reveni curand cu un material dedicat acestui subiect.
Pana atunci, poti intra in legatura cu un consultant IntegralEdu.
4. Facilitati moderne si resurse academice si extracurriculare
Desi familiile care incep procedurile de admitere la scoli si licee din strainatate au deja asteptarile bine conturate in privinta facilitatilor si resurselor pe care institutiile private si independente le pun la dispozitia elevilor, vizitarea acestora este cu totul revelatoare. Iar incantarea este pe masura.
Scolile si liceele din strainatate se incadreaza intr-un larg spectru de tipologii. Specificul, ethosul, orientarea spre anumite domenii de studiu – toate acestea variaza destul de mult.
De aceea, in functie de nivelul academic, de preocuparile si abilitatile elevilor se face selectia scolilor. Pentru fiecare copil exista cel putin o scoala potrivita.
Cele mai des intalnite facilitati si resurse in scolile private si independente din strainatate sunt: laboratoare de stiinte cu echipamente de ultima generatie, departamente impresionante de arta, sala de reprezentatii cu toate resursele necesare productiei de spectacole si concerte, camera obscura, laboratoare multimedia, biblioteci impresionante, bazin de inot, terenuri de sport (tenis, hochei, cricket, atletism, baschet etc.), centre IT, sali de repetitii muzicale, si lista continua. In materie de activitati extracurriculare, e o provocare sa faci o lista cuprinzatoare.
Elevii pot participa la numeroase cluburi de interese, fie ca vorbim de fotografie, astronomie, sah, scriere creativa sau de leadership, arte si orchestre sau band-uri. Programele CCF, Duke of Edinburgh’s Award, Model United Nations, Global Society au o larga raspandire in randul acestor scoli.
5. Globalizarea inseamna si libertatea alegerii sistemului educational potrivit
Sistemele educationale implementate in lumea intreaga au fost concepute tinand cont de anumite tipologii de elevi si de cerintele pietei muncii dintr-o anumita perioada istorica. Insa tendinta este ca acestea sa fie remodelate dupa noile cerinte, iar formele sistemelor de invatamant sunt foarte variate.
De aceea, o data cu mobilitatea internationala, cautarea sistemului potrivit propriilor copii a inceput sa devina ceva mai fireasca. Unui copil ii poate veni manusa sistemul german de invatamant, pe cand altuia sistemul britanic, Swiss Matura sau poate International Baccalaureate. Copiii de astazi au toate sansele sa studieze, sa lucreze si sa traiasca intr-un mediu international.
Avand exercitiul multiculturalitatii de la varste mici, acestia se vor simti cu totul in largul lor si nu se vor confrunta cu provocari de ordin cultural.
6. Licee de elita, nivel academic ridicat, un pas inainte spre universitati de top
Pe langa motivele enumerate mai sus, un aspect foarte important pentru parinti este ca scolile din strainatate alese pentru copiii lor sa corespunda unui nivel academic ridicat, cu rezultate remarcabile la nivel national si international, cu profesori dedicati si bine formati. Iar faptul ca grupele de studiu sunt formate dintr-un numar mic de elevi, este un alt plus major. In functie de materiile selectate si de anul de studiu, copilul tau poate avea trei colegi la un curs sau 10-15 colegi.
Multi parinti considera ca accesul copiilor lor la universitatile de top din lume este mai facil daca isi finalizeaza studiile liceale in strainatate.
Elevii sunt deja obisnuiti cu cerintele profesorilor, cu mediul international de studiu, sunt deja acomodati cu un nou curriculum si cu noua limba de predare. In plus, departamentele de orientare in cariera ofera indrumare si asistenta elevilor in alegerea universitatilor potrivite si in pregatirea aplicatiilor la acestea.
De asemenea, profesori sau absolventi ai universitatilor de top organizeaza frecvent masterclass-uri, workshop-uri tematice sau vin sa discute personal cu elevii despre programele oferite. Iar elevii au ocazia sa viziteze universitatile luate in vizorul personal.
7. Un acces limitat la calculatoare si alte device-uri
Sunt foarte putini parinti care nu impartasesc aceeasi provocare, aceea de a reusi sa isi tina copiii mai departe de mediul digital. Copiii au tendinta de a reduce considerabil comunicarea fata in fata cu prietenii lor, in favoarea utilizarii telefoanelor mobile si a calculatoarelor.
Pe langa pericolele pe care le prezinta mediul virtual pentru copii si tineri, acestia nu isi dezvolta suficient abilitatile soiale si de comunicare intr-un mod adecvat si sanatos pentru varsta lor.
In scolile de tip boarding, rutina zilnica este foarte bine definita, astfel ca tinerii si copiii au un timp limitat de utilizare a device-urilor si se intampla intr-un mediu controlat. Iar acest lucru face loc dezvoltarii lor pe toate palierele esentiale. Relationarea cu ceilalti devine cu totul fireasca, dezvoltarea abilitatilor sociale fiind cat se poate de pozitiva.