Profesiile Viitorului: Cum tehnologia ne va ghida în alegerea carierelor

21.12.2023

Descoperă tendințele profesionale viitoare și alege calea potrivită cu IntegralEdu prin testele de orientare profesională


Telegrafist, alchimist sau transportator de apă. Da, toate aceste profesii au existat în trecut, dar acum sunt uitate, înlocuite de tehnologiile contemporane și adesea înlăturate ca urmare a progresului.

Cum am putea ști ce profesii vor mai exista și vor fi prospere peste 10 sau 20 de ani? Și cum putem alege calea profesională potrivită pentru noi? Tot mai des auzim că inteligența artificială îi va lăsa pe mulți oameni fără loc de muncă sau îi va obliga să își regândească abilitățile și ocupația.

În calitate de partener de încredere nu doar în procesul de aplicare, ci și în orientarea în carieră - noi, cei de la IntegralEdu, am făcut o serie de cercetări, încercând să te ajutăm în orientarea în viitoarea realitate.

Care sunt principalele tendințe evidențiate?

1. Automatizare

În calitate de companie care acordă consultanță multor proprietari de afaceri și întreprinderi, PwC a realizat o analiză internațională amplă a potențialului impact pe termen lung al automatizării. Împărțind progresul în trei grupe principale, în funcție de anul de dezvoltare - aceasta explorează efectul asupra diferitelor sfere. Care sunt cele 3 diviziuni:

  • Valul de algoritmi: se concentrează pe automatizarea calculelor simple, care este deja în plină desfășurare.
  • Valul de augmentare: automatizarea care completează sarcini precum completarea de formulare, comunicarea sau efectuarea de analize statistice ale datelor nestructurate în medii semicontrolate, cum ar fi dronele aeriene și roboții din depozite. Este probabil să ajungă la maturitate deplină în anii 2020.
  • Valul autonomiei: automatizarea muncii fizice și manuale, precum și rezolvarea problemelor în situații dinamice din lumea reală care necesită acțiuni reactive - tehnologiile sunt deja în curs de dezvoltare, dar maturitatea deplină ar putea fi așteptată în anii 2030.

Pe baza acestor diviziuni, rapoartele arată predicția când va fi afectat fiecare domeniu, după cum urmează:

*source - PwC Report

Aceste constatări ne arată că, de fapt, "soft skills", capacitatea de adaptare și de învățare vor juca un rol vital pentru a trece cu succes prin schimbările de pe piața muncii.

2. Soft skills vs hard skills

Cunoașterea și educația vor fi întotdeauna cheia succesului. Profesii precum cea de avocat în domeniul inteligenței artificiale sau cea de biolog spațial încă nu există cu adevărat, astfel încât este dificil să se facă o listă cu fișa postului acestora sau cu disciplinele de studiu.

Un lucru este clar - tendința este de înlocuire a locurilor de muncă manuale fizice cu roboți sau mașini, pentru a elibera mai mult timp și putere umană pentru sarcini creative, gestionând aceste ajutoare mecanice.

Gândirea ieșită din tipare și posibilitatea de a se adapta ar putea transforma profesia deja existentă într-o nouă funcție necesară. Având în vedere exemplele deja prezentate, un avocat internațional sau un avocat specializat în drepturi de autor ar putea cu ușurință să își dezvolte cunoștințele și să ofere consultanță pentru problemele legate de inteligența artificială.

Acest lucru pune accentul pe calități precum deschiderea, curiozitatea și învățarea rapidă, punându-le în prim-plan chiar înainte de competențele concrete obținute, care servesc drept bază pentru dezvoltarea ulterioară.

3. Big data enters the game

Trăim deja într-o lume care ne înconjoară cu informații, colectate în mii de moduri diferite. Prelucrarea acestora și detectarea diferitelor tendințe este o activitate tipică a domeniului informaticii.

Dar pentru a selecta concluziile cu adevărat importante în detrimentul unor devieri inutile, este nevoie de un analist uman. Astfel, profesiile care combină navigarea pe calculator cu cunoștințele de statistică au fost deja definite ca fiind o tendință pentru anii următori.

Astfel de domenii de studiu există deja în multe universități - "Big data și inteligență artificială" sau "Inteligență artificială aplicată". Vino alături de noi la World Education Fair pentru a afla mai multe și pentru a vedea universitățile specifice care le oferă.

4. Computing, computing, computing

Nu este o noutate să spunem că dezvoltarea de software și munca în domeniul IT este pentru totdeauna. Cu atât de multe implementări ale programării - piața forței de muncă prezintă deja de ani de zile o criză de angajați bine pregătiți.

Din ce în ce mai multe domenii vor avea nevoie de dezvoltare de software, de soluții IT personalizate și de arhitectură de procese, construite special pentru compania lor. Așadar, ingineria software va fi cu siguranță o abilitate și o profesie care are un viitor strălucit, cu multe subdomenii noi de dezvoltat.

Cum să alegeți atunci specializarea, țara sau universitatea potrivită?

Cel mai bun mod de a face o alegere în cunoștință de cauză este prin definirea exactă a intereselor dumneavoastră, dar de asemenea - discuții cu reprezentanți ai diferitelor universități care vă pot explica în detaliu atât programul academic, orientarea practică a educației oferite, cât și oportunitățile de stagiu fie solicitate, fie oferite de universitate.

World Education Fair poate fi un loc excelent pentru a face astfel de cercetări față în față, întâlnindu-te cu reprezentanții universităților. Verifică când are loc următorul târg!

5. Strategia din spatele schimbarii

Transformarea digitală este un termen care este utilizat pe scară largă în ultimii ani, puternic accelerat de pandemie. Este un efort organizat de re-organizare și optimizare a proceselor cu o puternică încorporare a tehnologiilor și, în cel mai bun caz, urmează o strategie pe termen lung. Astfel de specialiști vor fi, cu siguranță, foarte căutați și dau deja semne de calități necesare - înțelegere a software-ului, cunoștințe de gestionare a afacerilor și a operațiunilor.

Un amestec interesant între câteva domenii de cunoștințe - ar putea fi cariera potrivită pentru tine.

Cum îți poți da seama?

Urmărește-ți interesele și abilitățile. Noi am implementat un test de orientare în carieră care te poate ajuta în această direcție - arătându-ți intersecția dintre profesia la care visezi și competențele tale care corespund cerințelor acesteia.

Ei bine, s-ar putea să nu fie posibil să prezicem abilitățile necesare pentru Space waste cleaner sau Attention therapist - dar cu siguranță IntegralEdu va încerca să vă ofere cea mai bună orientare profesională posibilă. Află din acest articol de ce îți recomandăm să faci un test de orientare profesională.

Stiri asociate

Descoperă Jobul Potrivit pentru Tine: Susține un T...

Un test de carieră este primul pas în alegerea domeniului de studiu sau a viitoarei cariere. Nu numai că măsoară potrivirea și interesul față de job-ul sau studiul respectiv, dar îți teste...
15.07.2024 Vezi mai mult

Ce poți face cu facultatea de marketing? Află care...

Marketingul este domeniul perfect pentru cei care iubesc creativitatea, inovația și conexiunile umane. Dacă te gândești să urmezi o facultate în străinătate, marketingul îți oferă op...
27.06.2024 Vezi mai mult

De Ce Sunt Importante Testele de Orientare Profesi...

Într-o lume în continuă schimbare, alegerea carierei potrivite poate fi un adevărat challenge pentru elevi și studenți. Testele de orientare profesională devin astfel un tool esențial, ofe...
20.06.2024 Vezi mai mult

Suntem în căutare de Consultant Educațional pentru...

Descrierea jobului la IntegralEdu: IntegralEdu este o companie de consultanță educațională de top, activă pe piața din România din 2008 și cu o experiență internațională de peste 30 de ani. Sun...
04.05.2024 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: