Guvernul danez a anuntat planurile de a inchide majoritatea programelor cu predare in limba engleza cu admitere din septembrie anul viitor, 2022-2023. Modificarea acopera academiile si colegiile universitare din Danemarca, care ofera programe de licenta in managementul marketingului, ospitalitatii si turismului, informatica, inginerie software si IT, multimedia si web design, tehnologie arhitecturala si managementul constructiilor. Dupa septembrie 2022, aceste programe vor fi disponibile in limba daneza, cu cateva exceptii. Potrivit opiniei oficiale a guvernului, motivele deciziei sunt legate de un plan de finantare a programelor de invatamant oferite de institutiile de invatamant superior din orasele mai mici din Danemarca, precum si de reducerea costurilor legate de subventiile de stat pe care le primesc studentii UE inregistrati la universitatile daneze. Programele de licenta si masterat in limba engleza oferite la universitatile academice nu sunt afectate de aceasta decizie.
Cum afecteaza aceasta decizie studentii romani care studiaza in Danemarca si cei care isi incep studiile in septembrie 2021?
Studentii care sunt deja inscrisi in programe cu predare in limba engleza sau sunt pe cale sa inceapa in aceasta toamna isi vor putea finaliza studiile in conditii standard. In cazul in care diploma de licenta include etapele finalizarii succesive a unui program AP de doi ani si a unui program ulterior de completare de un an si jumatate, continuarea programului de TOP-UP dupa septembrie 2022 va fi posibila doar cu instruire in limba daneza. Fac exceptie cateva specializari din domeniul tehnologiei si designului digital, care vor fi oferite in continuare in limba engleza, dar cu capacitate limitata de admitere la program.
Ce optiuni raman viabile pentru viitorii studenti romani?
In ciuda dezacordului academiilor si colegiilor referitor la decizia guvernului, anumite institutii daneze iau deja in considerare solutii de remediere a situatiei, care includ oferirea de cursuri de limba daneza pentru a atinge nivelul de predare solicitat, precum si adaptarea anumitor elemente ale programelor, examene si stagii obligatorii care urmeaza sa fie efectuate in limba engleza.
Danemarca nu este singura tara care ofera programe de completare pentru invatamantul superior, de tipul TOP-UP. Dupa ce au absolvit cu succes 2 ani in tara scandinava, studentii romani se pot transfera in Marea Britanie in programe de un an sau 1,5 ani in specialitati precum afaceri si management, marketing, finante si banci, inginerie si informatica, turism. Unele dintre specializari ofera, de asemenea, o forma de educatie online, iar numarul este de asteptat sa creasca in urmatorii ani.
Care sunt alternativele fata de Danemarca ca destinatie educationala?
Oferind educatie gratuita, inovatoare si moderna, Danemarca a devenit una dintre destinatiile preferate pentru invatamantul superior din ultimii 10 ani. Aceste trasaturi distinctive ale sistemului de invatamant pot fi regasite si in Suedia, alaturi de Belgia si Olanda care ofera programe academice la preturi accesibile cu taxe anuale cuprinse intre 962 si 2168 euro. Consultantii IntegralEdu va stau la dispozitie pentru a va informa asupra celor mai bune optiuni de studiu, a va indruma si asista in procesul de admitere la universitatile din strainatate.
Ia legatura cu un consultant IntegralEdu pentru mai multe detalii, aici.