International Baccaulaureate (IB)

24.03.2021

Cu siguranta ai auzit de IB pana acum!


Programul de invatamant International Baccalaureate capata o rezonanta din ce in ce mai puternica in randul parintilor si copiilor, gratie conceptului educational care sta la baza acestuia, adecvat cerintelor si nevoilor elevilor din secolulul XXI. Diploma obtinuta in urma acestuia este recunoscuta la nivel international si faciliteaza admiterea la cele mai prestigioase universitati din intreaga lume. IB se adreseaza, in mod particular, elevilor cu interese neingradite de anumite domenii de studiu, cu un nivel academic ridicat si cu dorinta de a se dezvolta pe toate planurile. Acest program nu este pur academic, ci se remarca prin atentia deosebita acordata tuturor laturilor unui copil. In general, scoli din intreaga lume implementeza programul de diploma IB, care se desfasoara pe parcursul ultimilor doi ani de liceu.

Planul scolar IB este alcatuit din sase grupuri de materii si elevii sunt obligati sa aleaga cate o materie din fiecare grup. Trei dintre ele trebuie sa fie la nivel avansat (high level), iar trei la nivel standard (standard level). Fiecare scoala ofera diferite combinatii si niveluri ale materiilor, cele sase grupe principale de materii fiind identice peste tot, insa nu toate materiile sunt oferite pentru ambele niveluri. La sfarsitul programului de doi ani fiecare elev sustine examene la toate materiile, iar notele obtinute sunt luate in considerare pentru admiterea la universitate.

Grupuri de materii

Grupul 1: (prima limba) Limba si literatura. Limba de studiu este fie limba materna a elevului, fie limba de predare din scoala.

Grupul 2: (a doua limba) A doua limba poate fi studiata la Standard Level sau la High Level. Daca iti doresti sa studiezi o limba straina pe care nu o cunosti deloc, in functie de scoala, exista posibilitatea sa o studiezi ca incepator absolut. De obicei, scolile ofera o mare varietate pentru a doua limba straina.

Grupul 3: Stiinte pentru om si societate (istorie, economie, tehnologii informationale si altele).

Grupul 4: Stiinte naturale (biologie, chimie, fizica, sisteme naturale si altele).

Grupul 5: Matematica (matematica, metode matematice, matematica superioara si altele).

Grupul 6: Arte (arta teatrala sau vizuala, muzica, stiinte computerizate sau o materie de la grupurile 1-4).

Pe langa cele 6 materii, programul IB mai include alte 3 cursuri obligatorii:

  • Teoria Cunoasterii (Theory of Knowledge/TOK) este un curs care dezvoltă gândirea critică, gândirea laterală și interdiciplinară și încurajează aprecierea unor perspective culturale diferite. Elevii învață să caute sursa informației. Evaluarea se face pe baza unui eseu de 1200 – 1600 de cuvinte, pe o temă dată.
  • Eseul Extins (Extended Essay) elevii au șansa de a aprofunda un subiect, ce are legatură cu una din materiile studiate, se familiarizează cu munca individuală și de cercetare și își îmbunătățesc abilitățile de scriere. Eseul trebuie să aibă 4000 de cuvinte și pentru realizarea acestuia sunt alocate 40 de ore.
  • CAS (Creativity, Action and Service) – elevii participă la activități practice menite să le dezvolte creativitatea, care să îi ajute să se dezvolte sănătos și armonios, învățând, totodată, multe lucruri noi prin activitățile de voluntariat. Acestui curs îi sunt alocate 150 de ore pe parcursul celor doi ani.


Sistem de notare

Sistemul de notare este de la 1 la 7, 4 fiind nota minimă de trecere. Punctajul maxim pe care îl pot obține elevii este de 45 de puncte, 42 de puncte fiind obținute la cele 6 materii studiate, iar 3 puncte fiind obținute din evaluarea celor două eseuri (TOK și EE). Este o certitudine faptul ca programul IB are un grad de complexitate crescut, dovada fiind faptul ca mai putin de 1% dintre copiii din intreaga lume care il urmeaza obtin rezultatul maxim de 45 de puncte.

Daca ar fi sa creionam profilul unui elev IB, am putea sa-i atribuim urmatoarele caracteristici: ganditor si cerebral, curios, comunicativ, empatic, curajos, cu mintea deschisa si echilibrat.

Cuvinte cheie:
Licee in strainatate

Stiri asociate

Reusita la GCSE: Povestea lui Dragoș

Dragos este un elev roman care a terminat cu succes programul GCSE la Kings London, promovand cu 3 A si un B, iar acum avanseaza cu studiul Matematicii, Politicii si Psihologiei la A-Levels. Citeste...
08.02.2023 Vezi mai mult

Burse disponibile pentru anul scolar 2023-2024

Majoritatea scolilor independente ofera burse candidatilor cu aptitudini speciale, in functie de bugetul stabilit anual de catre institutie. Bursele reduc partial costurile de scolarizare, se ofera de...
13.01.2023 Vezi mai mult

Viata unui elev din Romania la Sidcot School, din...

Teodor, din Iasi, a plecat in anul 2018, pentru primul an de GCSE. Acum Teodor este Head of Students la Sidcot School, in Marea Britanie, si ne va povesti despre viata elevilor acolo. &nb...
04.11.2021 Vezi mai mult

Sistemul german de invatamant

Sistemul educational german se distinge semnificativ de alte sisteme de invatamant, dar angajeaza elevii intr-o schema performativa, astfel incat, la absolvire, acestia sa aiba un nivel academic foart...
02.04.2021 Vezi mai mult

Sistemul francez de invatamant

Rigurozitatea si complexitatea sunt doua concepte care descriu cat se poate de bine sistemul francez de invatamant. Asa ca, afinitatile tale pentru zona francofona vor fi puse la incercare, daca te ve...
01.04.2021 Vezi mai mult

Burse de pana la 50% oferite de St. Bees School, d...

St. Bees are o istorie de peste 430 de ani de existenta, fiind una dintre cele mai vechi scoli din Anglia. Noua scoala St. Bees isi croieste traditiile pe baza acestor radacini adanci. Aceasta este si...
31.03.2021 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: