Nu se modifică admiterea pentru studenții din Olanda pentru anul universitar 2024-2025

11.02.2024


Nu se înregistrează modificări în ceea ce privește admiterea studenților străini în Țările de Jos pentru anul universitar 2024-2025, iar informațiile despre o viitoare reducere drastică a admiterii studenților români în Țările de Jos, care circulă în presă, sunt premature și inexacte.

Anunțul IntegralEdu a fost făcut cu prilejul informațiilor Agenției Naționale de Informare din Olanda ANP, citate de BTA, potrivit cărora există planuri de limitare a numărului de programe în limba engleză și de creștere a celor în limba olandeză.

Această discuție, despre care am relatat pentru prima dată în vara anului 2023, durează de mult timp, dar nu s-a luat o decizie finală în acest sens, iar eventualele schimbări nu se pot întâmpla rapid. Ideea de a reduce numărul de programe în limba engleză în detrimentul celor în limba olandeză este discutată de aproximativ un an, dar cea mai apropiată dată posibilă pentru punerea sa în aplicare este anul universitar 2025-2026, dacă se ajunge la un acord. Iar în prezent, în Olanda există o criză politică, cauzată de incapacitatea de a forma un guvern după ultimele alegeri care au avut loc în noiembrie anul trecut.

Care este pachetul de măsuri propus?

UNL (Asociația universităților olandeze) are 14 universități membre cu profil academic, care au publicat un set de măsuri care vizează creșterea numărului de programe în limba neerlandeză și controlul numărului de studenți internaționali, fiecare universitate având autonomia de a decide cu privire la programe specifice.

Măsuri legate de consolidarea prezenței limbii olandeze în programele educaționale:

- Toate programele de studii populare sunt, de asemenea, oferite în limba olandeză - 70% din programele de licență sunt predate în limba locală, în timp ce 30% sunt în întregime în limba engleză - atât pentru studenții internaționali, cât și pentru cei olandezi. Modificările planificate vizează să se asigure că programele oferite doar în limba engleză au și un echivalent în limba olandeză, pentru a spori posibilitățile de alegere în rândul studenților locali. Provocările pentru acest proces sunt legate în principal de restructurarea programului și de recrutarea personalului potrivit cu competențe lingvistice locale.

- Evaluarea programelor actuale de limba engleză - prin analiza nevoilor pieței muncii și a dorinței și a studenților locali, universitățile vor decide ce programe de limba engleză pot fi predate numai în limba olandeză. Un aspect important în luarea deciziei va fi, de asemenea, cererea de pe piața muncii și păstrarea personalului cu pregătire internațională.

- Nu vor exista programe noi în limba engleză în următorii 2 ani - universitățile nu intenționează să creeze programe noi decât dacă există un deficit într-un anumit sector.

- Creșterea nivelului de cunoștințe de limba olandeză pentru studenți și personal

Măsuri legate de controlul studenților internaționali:

- Posibilitatea de a stabili numărul de studenți internaționali din fiecare universitate și pentru fiecare program - în prezent, nu este posibilă aplicarea individuală a unor cote pentru studenții de la anumite programe, deoarece, fără o modificare a legii, acest lucru ar duce la restricții atât pentru studenții internaționali, cât și pentru cei olandezi. Având posibilitatea de a stabili individual numărul de studenți admiși, universitățile vor putea controla cotele în cadrul programelor în funcție de piața muncii și de regiunile în cauză.

- Limitarea participării la târguri internaționale, cu excepția cazului în care pot oferi programe adaptate la deficitul de forță de muncă de pe piața muncii.

Viitorii studenți străini interesați să urmeze studii superioare în Olanda vor putea să se întâlnească personal cu reprezentanți ai universităților olandeze la World Education Fair, pe 15 februarie în Iași, 16 februarie în Craiova și pe 17 februarie în București și să se convingă singuri de oportunitățile de studiu în Țara Lalelelor.

Continuăm să urmărim subiectul și să ne ținem clienții la curent cu cele mai recente evoluții în domeniul educației de calitate, iar oricine are întrebări ne poate contacta pentru mai multe detalii la cel mai apropiat birou IntegralEdu .

Stiri asociate

Universitate de Artă și Design în Străinătate? O A...

Salutare, tineret artistic și visător! Dacă te gândești la un viitor creativ și vrei să îți iei talentul la next level, studiile la o universitate de artă și design în străinătate su...
08.07.2024 Vezi mai mult

Cum să profiți la maxim de serviciile de consilier...

Studiile în Marea Britanie sunt o poartă deschisă către o educație de înaltă calitate și o experiență culturală profundă pentru studenții români. În acest articol, vom explora...
02.07.2024 Vezi mai mult

De ce să alegi Studiile în Străinătate?

Yo, elevii de liceu! E timpul să vorbim serios despre viitorul vostru. Știi care e cel mai cool mod de a-ți începe viața adultă? Yep, ai ghicit - studiile în străinătate! Hai să-ți spun de...
28.06.2024 Vezi mai mult

Ce poți face cu facultatea de marketing? Află care...

Marketingul este domeniul perfect pentru cei care iubesc creativitatea, inovația și conexiunile umane. Dacă te gândești să urmezi o facultate în străinătate, marketingul îți oferă op...
27.06.2024 Vezi mai mult

De Ce Sunt Importante Testele de Orientare Profesi...

Într-o lume în continuă schimbare, alegerea carierei potrivite poate fi un adevărat challenge pentru elevi și studenți. Testele de orientare profesională devin astfel un tool esențial, ofe...
20.06.2024 Vezi mai mult

Ce activitati poti face in Olanda ca student inter...

Vrei sa faci o facultate in Olanda si vrei sa afli ce poti face in timpul liber? Hai sa descoperim impreuna cele mai cool si interesante activitati pe care le poti face in Olanda, o tara plina de...
06.06.2024 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: