Sistemul britanic de invatamant

29.03.2021

Sistemul educational in Marea Britanie


Cochetati cu ideea studiului in Marea Britanie? In acest caz, este bine sa stiti ca invatamantul este obligatoriu pentru toti copiii cu varsta cuprinsa intre 5 (4 in Irlanda de Nord) si 16 ani. Data nasterii este foarte importanta, copiii avand 5 ani impliniti (4 in Irlanda de Nord) inainte de inceperea primului an de studiu, la 1 septembrie.

In principiu, in Marea Britanie exista doua sisteme de invatamant, compatibile intre ele dar cu accente diferite:

  • Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord – in mod traditional, aici se pune accentul pe o abordare mai aprofundata a materiilor studiate, elevii sustinand un numar mai mic de examene, la un nivel mai avansat;
  • Scotia – aici sistemul educational se distinge printr-o abordare mai larga, mai bine dezvoltata pe orizontala, elevii sustinand un numar mai mare de examene, la un nivel mai putin avansat.

Pana la varsta de 16 ani, materiile pe care elevii le studiaza in Marea Britanie sunt specificate in curriculum si multe dintre acestea, precum engleza si matematica, sunt obligatorii.

In Anglia, invatamantul obligatoriu se desfasoara pe parcursul a 11 ani de scolarizare (Y1 ÷ Y11), ani ce sunt grupati in 4 etape cheie (Key Stages: KS1 ÷ KS4).

Invatamantul primar in Anglia

Invatamantul primar se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 sau 5 ani si 11 sau 13 ani.

In aceasta etapa elevii parcurg o gama variata de materii, obiectivul principal al scolii primare fiind acela de a-i invata sa scrie, sa citeasca si sa stapaneasca matematica elementara. Dar tot scoala primara este cea care pune bazele necesare pentru studiul stiintelor naturale, geografiei, istoriei si stiintelor sociale.

In functie de scoala la care sunt inscrisi, la varsta de 11 sau 13 ani elevii fac tranzitia catre invatamantul secundar.

Invatamantul secundar in Anglia

Invatamantul secundar se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 11 sau 13 ani si 16 ani.

Pe durata invatamantului secundar elevii parcurg o gama variata de materii insa, in ultimii doi ani (Y10 si Y11), se pregatesc pentru examenele GCSE (General Certificate of Secondary Education).

Incepand cu varsta de 14 ani, artele (care cuprind arta si design, dans, teatru si mass-media), design-ul si tehnologia, stiintele umaniste (care cuprind istoria si geografia) si limbile straine moderne nu mai sunt materii de studiu obligatoriu, insa elevii au dreptul sa studieze o materie din aceste patru domenii.

In Y10 si Y11 (KS4) elevii isi aleg o parte dintre cele 9÷11 materii pe care le studiaza in profunzime si pot renunta la celelalte materii. Engleza, matematica si stiintele sunt materii obligatorii, celelalte putand fi alese in functie de abilitatile si preferintele personale. Timp de doi ani, elevii studiaza materiile alese si se pregatesc pentru examenele GCSE.

La finalul celor doi ani de studiu, Y10 si Y11, elevii sustin examene la fiecare materie in parte si obtin certificatele GCSE (General Certificate of Secondary Education).

Daca se doreste ca inceperea studiilor in Anglia sa se faca la varsta de 15 ani, sau daca se simte nevoia unei imbunatatiri a nivelului de stapanire a limbii engleze, elevii se poti inscrie pentru un an in programul IGCSE (International General Certificate of Secondary Education). Pe durata acestui program, studiaza 5 materii, printre care engleza si matematica. La finalul Y11 elevii sustin examene la fiecare materie studiata si obtin certificatele IGCSE.

Dupa sustinerea examenelor GCSE/IGCSE elevii au urmatoarele optiuni:

  • Continuarea studiilor cu un program academic (A-Level, IB, etc.);
  • Continuarea studiilor cu un program vocational (BTEC; etc.);
  • Ucenicia, pregatirea practica in locul pregatirii academice traditionale.


Programul A-Level

Daca dupa GCSE elevii aleg sa isi continue studiile liceale cu programul britanic A-Level, este bine sa stie care sunt caracteristicile acestui program.

A-Level este un program care se desfasoara pe durata ultimilor doi ani de liceu (Y12 si Y13) si care specializeaza de timpuriu, de la varsta de 16 ani.

In primul an de A-Level (AS), elevii studiaza 3-4 materii si nicio materie nu este obligatorie. Materiile se aleg in functie de preferinte si abilitati, dar tinand totodata cont de cerintele universitatilor la care doresc sa aplice.

La finalul primului an de studiu elevii dau examenele AS.

In general, in al doilea an de A-Level (A2) elevii studiaza 3 din cele 4 materii alese. La finalul celui de-al doilea an de studiu elevii dau examenele A2 si obtin diploma britanica A-Level.

Programul A-Level este potrivit pentru cei care au o imagine clara despre ceea ce doresc sa studieze la universitate. Programul permite abordarea unei arii variate, cele 3-4 materii studiate putand fi alese din domenii diverse, de la stiinte si matematica la arte, limbi straine, stiinte socio-umane, etc.

Exista insa si elevi care isi doresc sa studieze mai mult de 3-4 materii. Pentru acestia exista programul IB, oferit de multe scoli din Marea Britanie.

Programele BTEC (Business and Technology Education Council)

Programele BTEC sunt orientate pe cariera si ofera o formare profesionala in anumite domenii specifice precum afaceri, turism, constructii, sport. Stiintele umaniste insa, nu pot fi studiate in cadrul acestor programe.

In cadrul programelor BTEC elevii sunt evaluati continuu, prin intermediul cursurilor si al proiectelor practice.

Daca se doreste inscrierea intr-un astfel de program, recomandam verificarea conditiile de admitere ale universitatilor dorite. Chiar daca programele BTEC level 3 sunt recunoscute de catre universitati, este posibil sa mai fie nevoie de 1-2 materii studiate la nivel de A-Level.

Ucenicia

Ucenicia este o optiune buna daca se doreste o pregatire practica. Facand ucenicie, elevii au ocazia sa obtina o calificare si experienta la locul de munca. In paralel, pot urma cursurile unui colegiu in vederea obtinerii unei diplome.

In functie de diploma de studii pe care o au la inceputul uceniciei, elevii pot face aceasta pregatire practica la nivel intermediar, avansat sau superior.

Sistemul de notare

Pentru examenele GCSE, sistemul de notare variaza, in ordine descrescatoare, de la A* la G, iar U nu este calificativ de trecere.

Incepand cu 2017, examenele GCSE la engleza si matematica vor fi evaluate cu note ce variaza, in ordine descrescatoare, de la 9 la 1.

Incepand cu vara 2019, toate examenele GCSE vor fi evaluate de la 9 la 1.

Pentru examenele A-Level, sistemul de notare variaza, in ordine descrescatoare, de la A* la E, iar U nu este calificativ de trecere.

Cand este momentul potrivit pentru plecare

Toate scolile au anumite etape cheie pentru admiterea in sistemul britanic, acestea fiind Y7, Y9 si Y12. Exista insa scoli care primesc aplicatii si pentru admiterea in Y8, Y10 sau Y11.

Cel mai potrivit moment este cel in care atat copilul cat si familia isi doresc schimbarea sistemului educational. Atat copilul cat si familia trebuie sa isi doreasca si sa fie pregatiti pentru o noua etapa, frumoasa, provocatoare, interesanta si, cu certitudine, diferita.

Cuvinte cheie:
Licee in strainatate

Stiri asociate

Liceu international in Barcelona | Boarding school...

Scoala Internationala Hamelin-Laie este un boarding school de prestigiu situat in Barcelona. Scoala este aprobata de MEC (Ministerul Educatiei si Culturii din Spania) si autorizata de Centrul Internat...
18.06.2023 Vezi mai mult

Castiga una dintre bursele exclusive oferite de ca...

Colegiul este cunoscut pentru rata sa de succes de 100% la examenele de absolvire. Acest rezultat se datoreaza nivelului ridicat al educatiei bilingve (EN - FR) pe care profesorii o transmit elevilor....
12.06.2023 Vezi mai mult

Reusita la GCSE: Povestea lui Dragoș

Dragos este un elev roman care a terminat cu succes programul GCSE la Kings London, promovand cu 3 A si un B, iar acum avanseaza cu studiul Matematicii, Politicii si Psihologiei la A-Levels. Citeste...
08.02.2023 Vezi mai mult

Burse disponibile pentru anul scolar 2023-2024

Majoritatea scolilor independente ofera burse candidatilor cu aptitudini speciale, in functie de bugetul stabilit anual de catre institutie. Bursele reduc partial costurile de scolarizare, se ofera de...
13.01.2023 Vezi mai mult

Viata unui elev din Romania la Sidcot School, din...

Teodor, din Iasi, a plecat in anul 2018, pentru primul an de GCSE. Acum Teodor este Head of Students la Sidcot School, in Marea Britanie, si ne va povesti despre viata elevilor acolo. &nb...
04.11.2021 Vezi mai mult

Sistemul german de invatamant

Sistemul educational german se distinge semnificativ de alte sisteme de invatamant, dar angajeaza elevii intr-o schema performativa, astfel incat, la absolvire, acestia sa aiba un nivel academic foart...
02.04.2021 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: