Sistemul elvetian de invatamant

31.03.2021


Sistemul elvetian de invatamant este descentralizat si autonom si are reputatia de a fi unul dintre cele mai bune din lume. Constitutia Elvetiei deleaga cantoanelor autoritatea asupra sistemului de invatamant. Limba de predare in cantonul respectiv stabileste limba de predare in scoli.

Sistemul elvetian de invatamant preuniversitar este impartit in: invatamant primar, invatamant secundar inferior si invatamant secundar superior.

Invatamantul obligatoriu incepe odata cu varsta de 6 ani si dureaza 9 ani. Invatamantul obligatoriu cuprinde invatamantul primar si invatamantul secundar inferior.

Invatamantul primar

Invatamantul primar se desfasoara pe durata primilor 4-6 ani de scolarizare, in functie de canton.

Rezultatele elevilor la sfarsitul invatamantului primar impreuna cu recomandarile profesorilor si, in unele cazuri, un examen, determina nivelul de performanta al elevilor. Pe baza acestui nivel de performanta elevii sunt repartizati in invatamantul secundar inferior.

Tranzitia de la invatamantul primar la invatamantul secundar inferior difera de la un canton la altul.

Invatamantul secundar inferior

Cele mai multe cantoane ofera mai multe tipuri de educatie la nivel secundar inferior. De multe ori, exista doua sau trei sectiuni diferite, cu cerinte diferite.

Invatamantul secundar inferior se desfasoara pe durata a 3-5 ani, in functie de canton. Pe durata studiilor, elevii invata sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca. De asemenea, ei dobandesc cunostintele de baza a 2 limbi moderne (de obicei, o limba nationala si limba engleza) si participa la ore de geografie, istorie, arta si muzica. Diferite teme, cum ar fi promovarea sanatatii, educatia pentru o dezvoltare durabila sau educatia civica sunt adesea predate ca parti integrante ale altor discipline.

Invatamantul secundar superior

Invatamantul secundar superior nu este obligatoriu si se desfasoara pe durata a 3-4 ani, in functie de canton.

Aici, elevii pot alege intre educatia si formarea profesionala sau invatamantul general.

Invatamantul general este oferit de catre scolile care se finalizeaza prin sustinerea examenelor de bacalaureat, ce pregatesc elevii pentru admiterea la universitate.

Swiss Maturité Fédérale sau Matura se obtine dupa finalizarea cu succes a examenelor finale si asigura posibilitatea de admitere la universitati de prestigiu.

Alte programe de studiu

Alaturi de programul de studiu elvetian, Swiss Matura, exista si multe alte programe educationale precum: programele britanice GCSE si A-Level, IB, Abitur, High School Diploma, French Baccalaureat.

Cuvinte cheie:
Licee in strainatate

Stiri asociate

Liceele de tip boarding din Elveția: ușa către op...

Liceele din Elveția au fost considerate de mult timp un bilet de intrare în lumea oportunităților de viitor pentru elevii din întreaga lume, inclusiv pentru cei din România. Aceste i...
21.12.2023 Vezi mai mult

Liceu international in Barcelona | Boarding school...

Scoala Internationala Hamelin-Laie este un boarding school de prestigiu situat in Barcelona. Scoala este aprobata de MEC (Ministerul Educatiei si Culturii din Spania) si autorizata de Centrul Internat...
18.06.2023 Vezi mai mult

Castiga una dintre bursele exclusive oferite de ca...

Colegiul este cunoscut pentru rata sa de succes de 100% la examenele de absolvire. Acest rezultat se datoreaza nivelului ridicat al educatiei bilingve (EN - FR) pe care profesorii o transmit elevilor....
12.06.2023 Vezi mai mult

Reusita la GCSE: Povestea lui Dragoș

Dragos este un elev roman care a terminat cu succes programul GCSE la Kings London, promovand cu 3 A si un B, iar acum avanseaza cu studiul Matematicii, Politicii si Psihologiei la A-Levels. Citeste...
08.02.2023 Vezi mai mult

Burse disponibile pentru anul scolar 2023-2024

Majoritatea scolilor independente ofera burse candidatilor cu aptitudini speciale, in functie de bugetul stabilit anual de catre institutie. Bursele reduc partial costurile de scolarizare, se ofera de...
13.01.2023 Vezi mai mult

Viata unui elev din Romania la Sidcot School, din...

Teodor, din Iasi, a plecat in anul 2018, pentru primul an de GCSE. Acum Teodor este Head of Students la Sidcot School, in Marea Britanie, si ne va povesti despre viata elevilor acolo. &nb...
04.11.2021 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: