Sistemul educational german se distinge semnificativ de alte sisteme de invatamant, dar angajeaza elevii intr-o schema performativa, astfel incat, la absolvire, acestia sa aiba un nivel academic foarte ridicat. Diferente de curriculum exista intre land-urile germane, datorita functiei de control pe care statele federale o au asupra sectorului educational.
Sistemul educational german este structurat astfel:
Grundschule (scoala elementara) cuprinde clasele 1-4 de studiu, timp in care se predau materii nediferentiat. Dupa aceea, elevii se vor orienta catre alte tipuri de scoli, in functie de abilitatile academice si de aspiratiile acestora si ale parintilor. Sunt trei tipuri de scoli intre care elevii pot opta:
Hauptschule este potrivita copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani (clasele 5-9). Aici, elevii studiaza materii comune cu elevii din celelalte tipuri de scoli, doar ca la un nivel mai putin competitiv si combinate cu o serie de cursuri cu orientare vocationala. La finalizarea acesteia, elevii obtin un certificat care permite continuarea studiilor intr-o scoala profesionala, pe care o vor finaliza la varsta de 18 ani.
Realschule furnizeaza educatie copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani (clasele 5-10, in functie de land-uri. Aceasta combina latura academica cu cea practica, iar la sfarsitul perioadei se obtine un certificat care permite continuarea studiilor intr-o scoala profesionala, dar elevii cu un nivel academic ridicat se pot transfera intr-un Gymnasium pentru absolvire.
Gymnasium, in functie de land, este oferit pana la clasa a 12-a sau a 13-a (de la 10 la 19 ani). Dupa sustinerea examenelor finale (Abitur) care permite elevilor sa isi continue studiile la o universitate sau o alta institutie de invatamant superior. Curriculum difera de la o scoala la alta, dar, in general, include: limba germana, matematica, fizica, geografie, biologie, chimie, informatica, arte, muzica, istorie, filosofie, educatie civica, dar si o serie de limbi straine.
Educatia oferita in Gymnasium este una de tip clasic. Elevii pot alege intre 6 directii de studiu: stiinte umaniste si sociale, matematica si stiinte, limbi straine si muzica. Fiecare liceu ofera una sau doua dintre aceste programe, copiii pot alege minim 2 materii studiate la nivel avansat si 7-10 materii standard.
Examene si notare
In ultimul an de liceu, elevii sustin examene scrise numai pentru disciplinele din profilul ales – unul pentru fiecare dintre cele doua materii studiate intensiv si unul din doua materii standard. Media generala este formata pe baza notelor din examene si notele obtinute din ultimii 2-3 ani de studiu. Dupa sustinerea cu succes a examinarilor finale se obtine diploma Abiturzeugnis, care reprezinta diploma de studii liceale din Germania. Acest document este necesar, dar nu intotdeauna suficient, pentru continuarea studiilor la o universitate sau o alta institutie de invatamant superior. In functie de destinatia universitara si de domeniul ales de studiu, va fi necesara sustinerea unor examene de admitere si diferite alte conditii pot fi impuse.
Cand este momentul potrivit pentru plecare
Varsta de plecare recomandata este de 13-14 ani, la scurt timp inainte de inceperea ciclului liceal. Pentru ca sistemul educational impune o cunoastere aprofundata a limbii germane si o buna capacitate de operare cu terminologia specifica materiilor studiate, dar si pentru ca elevul va sustine examenul Abitur la limba germana. O alta provocare este cea de familiarizare cu mediul cultural nou si cu toate celelalte aspecte noi implicite.
Unele scoli din Germania ofera si programul IB.