Vara este un moment de respiro, de crestere, de reinventare si de descoperire a unor noi pasiuni si orizonturi. Iar tu, ca parinte, vrei sa te asiguri ca ii poti oferi copilului tau prilejul unor astfel de experiente, in care copilul sa creasca in afara zonei sale de confort. Iar o tabara de vara in strainatate, intr-un mediu multicultural, este o optiune ideala. Beneficiile unei astfel de experiente sunt numeroase si sigur le intuiesti deja. Insa poti parcurge articolul O EduTabara de 2-4 saptamani poate face cat 1 an de zile ca sa afli mai multe.
Exista o larga varietate de tabere de vara in strainatate. Cum sa alegi varianta potrivita? Iata cateva aspecte de care e bine sa tii cont si intrebari la care e bine sa iti raspunzi:
1. Ce pasiuni si interese are copilului tau?
Ca parinte, e posibil sa iti doresti sa insufli copilului tau anumite interese care contrasteaza cu ale sale. Gasiti o cale de mijloc. De exemplu, atunci cand copilul isi doreste sa invete echitatie sau sporturi de apa sau chiar robotica, iar tu iti doresti ca acesta sa isi aprofundeze nivelul de limba engleza, cauta varianta de tabara de vara in strainatate care sa combine aceste elemente. Atunci cand copilul are la indemana sursa din care isi ia energia si se vitalizeaza, devine mai receptiv si disponibil sa invete si sa performeze in alte activitati. Iar taberele de limbi straine din portofoliul IntegralEdu ofera combinatii la care poate nici nu te gandesti.
Iata tipurile de tabere internationale:
- Tabere internationale recreative: acestea includ 20 de ore pe saptamana de studiu al limbii straine alese (engleza, spaniola, italiana, olandeza, chineza, rusa etc.), la care se adauga activitati creative si/sau recreative (inot, tenis, fotbal, activitati artistice, dans, polo, cautare de comori, spectacolul talentelor, seri culturale, gastronomie, karaoke etc.) si excursii.
- Tabere internationale mixte: includ ore de limba straina si activitati specializate. Spre deosebire de cele recreative, aceste tabere includ 20 de ore de studiu + 20 ore de sport (fotbal, baschet, golf, echitatie, tenis etc.), muzica, dans, fotografie, STEM, Tineri lideri, jurnalism etc. Spre deosebire de activitatile incluse in taberele recreative, in cadrul acestor tabere antrenamentele sportive sunt tinute de antrenori profesionisti.
- Tabere internationale academice
– Tabere de limbi straine intensive care se concentreaza pe studierea in profunzime a limbii straine alese, fiind inclus un numar mai mare de ore dedicate studiului lingvistic.
– Tabere de limbi straine care se adreseaza celor care doresc obtinerea unei certificari lingvistice (IELTS. TOEFL, PET, FCE, CAE, TestDaF, DELF/DALF, DELE etc.).
– Tabere internationale academice care implica studiul anumitor materii (pregatire pentru programele GCSE, A-Levels, IB.
– Taberele de pregatire pentru universitate se axeaza pe dezvoltarea competentelor academice, lingvistice, simulari de interviu, intocmirea scrisorii de motivatie, consiliere individuala in scopul orientarii profesionale, seminarii tematice, vizite la universitati de prestigiu etc.
Cum o componenta importanta a unei tabere internationale este invatarea si aprofundarea unei limbi straine, varianta ideala este ca tabara de vara aleasa sa se desfasoare in tara vorbitoare a limbii respective, din motive evidente. Fiecare limba de pe planeta asta are impregnata cultura locului in care se formeaza, se imbogateste si se preschimba. Excursiile incluse in programul taberelor internationale reprezinta o experienta de cunoastere in acest sens, fie ca vorbim de vizitarea unor orase, muzee, a unor monumente istorice sau a unor obiective turistice care fac parte din viata moderna. Un tanar iubitor de cultura britanica, care va alege o tabara de vara engleza, va fi incantat sa vada locul nasterii lui Shakespeare, Stratford-upon-Avon, suita de castele impresionante, dar si London Eye sau British Museum. Tot astfel, impresionantele orase-cetate, plajele, minunata gastronomie, cu certitudine sunt pe lista unui admirator al culturii spaniole.
In functie de afinitatile culturale, de preferintele legate de clima, de distanta, de variantele de zbor sau de costuri, in portofoliul IntegralEdu exista urmatoarele tari de destinatie: Australia, Austria, Franta, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Germania, Italia, Letonia, Malta, Maroc, Mexic, Monaco, Olanda, Portugalia, Rusia, Singapore, Spania si SUA.
2. Care sunt obiectivele personale pe termen scurt si lung pe care ar trebui sa le indeplineasca o tabara de vara in strainatate?
Iata o scurta lista de posibile obiective:
- Sa invete sau sa aprofundeze o limba straina
- Sa exploreze anumite domenii de studiu (ex: Business, Medicina, STEM, Design interior, Drept, Psihologie, Multimedia si aplicatii web, IT, Engineering, Film making etc.)
- Sa tatoneze anumite scoli sau universitati din Europa (Olanda, Germania, Italia etc.), Marea Britanie si America de Nord (inclusiv Canada) la care ar putea studia in viitor, precum: University of Oxford, University of Cambridge, Berkeley University, Stanford University etc.
- Sa experimenteze si sa aprofundeze sporturi, forme de arta, muzica (etc.), prin tabere de vara internationale care contin activitatile dorite.
- Sa isi faca prieteni noi, intr-un mediu international
- Sa devina mai independent
- Sa viziteze si sa exploreze locuri noi
- Sa se deconecteze de la tehnologie pentru a avea experiente reale de invatare
- Sa isi dezvolte increderea de sine
Si lista continua. Un consultant IntegralEdu va poate ghida pe tine si pe copilul tau sa va conturati obiectivele cat mai bine si sa gasiti o tabara de vara in strainatate ideala pentru voi.
3. Care este bugetul pe care il poti aloca pentru o tabara de vara in strainatate?
Educatia este cea mai buna investitie pe care o poti face pentru copilul tau, insa este important sa iti stabilesti un buget clar pe care il poti pune la dispozitie. De aceea, este important sa vezi ce este inclus in taxa taberei de vara in strainatate si ce costuri aditionale sunt:
- tipul de cazare: campus sau familie gazda (mai multe despre diferentele dintre acestea, aici);
- mesele: pensiune completa sau demipensiune, mic-dejun sau fara mese;
- cursuri si activitati incluse si alte activitati disponibile extra-cost;
- excursii incluse si excursii optionale cu taxe aditionale;
- transferul de la/la aeroport: este sau nu inclus.
Este foarte important sa adaugati costurile biletului de avion (la care se adauga taxa pentru serviciul de minor neinsotit, in cazul taberelor individuale, la care participa minori) si banii de buzunar la bugetul total. Consultantul IntegralEdu te va ajuta sa iti faci un calcul cuprinzator.
Pe langa cele mentionate, organizatorii de tabere de vara in strainatate mai pot avea anumite taxe de inscriere care sunt suplimentare si pe care este necesar sa le adaugi la costul total. De aceea, este important sa te asiguri ca stii care sunt toate costurile aditionale.
Cat despre transferul de la/la aeroport, in unele cazuri, acesta se organizeaza doar intr-un anumit interval orar si este necesar sa tii cont de orarul zborurilor, astfel incat sa se incadreze in acesta. Altfel, pot aparea costuri aditionale semnificative pentru transferurile efectuate in afara intervalului recomandat sau nu se pot organiza pentru alte ore. De asemenea, acolo unde distantele sunt foarte mari, costurile unui transfer pot fi extrem de ridicate (chiar si la 240 lire sterline/directie).
4. Este copilul tau pregatit pentru o tabara de vara in strainatate?
Daca aceasta va fi prima tabara de vara in strainatate pentru copilul tau si te intrebi daca are varsta potrivita pentru asta, atunci e bine sa stii ca nu exista o varsta mai potrivita decat alta. Exista momentul potrivit pentru fiecare copil in parte, tocmai de aceea sunt disponibile oferte pentru copii cu incepere de la varsta de 3 ani.
Cel mai important este ca tu si copilul tau sa va simtiti confortabil cu ideea ca veti petrece cel putin 2 saptamani departe unul de altul. Sunt cateva aspecte de care e nevoie sa tineti cont inainte de a lua o decizie:
- Isi doreste copilul tau sa mearga in tabara de limbi straine sau este doar dorinta ta? Este important ca parintii si copiii sa isi doreasca acest lucru, cel putin in egala masura, pentru ca, anxietatea de separare se poate activa de ambele parti. Iar o astfel de situatie ar eclipsa experienta.
Insa, odata ajuns in campus, este cat se poate de firesc ca in primele zile, care sunt de acomodare, sa i se faca dor de casa, acordati-i un ragaz. Dupa ce isi va face prieteni si va fi prins in atmosfera locului, va dori sa isi prelungeasca sederea cat de mult se poate.
- Este copilul suficient de independent? Fie ca va merge intr-o tabara de grup sau intr-o tabara individuala , este important sa stii ca acesta va fi sub atentia personalului scolii/centrului lingvistic si ca exista reguli stricte privind programul, comportamentul cursantilor si siguranta acestora. Astfel ca, problema independentei se refera la masura in care copilul poate avea grija de igiena personala si la disponibilitatea pe care o are sa exploreze, sa invete lucruri noi si sa interactioneze cu persoane noi. In orice caz, independenta se dobandeste, iar acesta este unul dintre multele beneficii aduse de o tabara de vara in strainatate.
Daca tabara de grup si tabara individuala nu reprezinta niste optiuni potrivite pentru tine si copilul tau, atunci e bine sa stii ca exista si varianta de day camp (copiii participa la cursurile si la activitatile de peste zi in campus, iar dupa-amiaza sau seara sunt preluati de parinti si adusi urmatoarea zi dimineata inapoi in campus), dar si posibilitatea de a invata acasa la un profesor (home tuition). Mai multe informatii vei gasi in cele ce urmeaza.
Schema clasica este ca, in primul an, va merge intr-o tabara de grup, in urmatorul an, va experimenta o tabara individuala. Iar apoi, pe masura ce copilul capata independenta si isi aprofundeaza abilitatile lingvistice, taberele academice vor deveni din ce in ce mai atractive.
5. Care tip de cazare este mai potrivit?
- Cazare in campus
Socializare intensa, diversitate culturala, experimentare a modului de viata al elevilor – acestea sunt aspectele principale ale cazarii in campus. In functie de facilitatile de cazare oferite de fiecare scoala/universitate in parte, si de varsta copiilor, acestora li se vor aloca tipuri de camere diferite (single, duble, triple s.a. m.d.). Si pentru ca experienta multiculturala sa fie cat mai intensa, organizatorii au grija ca nationalitatile sa fie mixate in camere.
- Cazarea la familie gazda
Pentru cei carora le place atmosfera de familie si vor sa cunoasca indeaproape alte culturi, aceasta este o optiune potrivita. Unii organizatori de tabere de vara in strainatate pot dispune atat de cazare in campus, cat si la familie gazda sau doar de una dintre ele. Familiile cu care colaboreaza acestia sunt atent selectionate. Elevii mai mici sunt insotiti in fiecare zi pana la scoala.
- Hotel / apartament
Aceste doua variante sunt oferite de unele centre lingvistice tinerilor cu varsta + 16 ani sau familiilor care aleg cursuri sau programe de vara pentru copii si adulti.
6. Care tip de tabara internationala i se potriveste mai bine copilului tau: tabara de grup, tabara individuala, day camp sau home tuition?
- Tabere de grup
Acestea sunt ideale pentru primele experiente intr-o tabara de vara in strainatate pentru ca asigura, mai ales parintilor, un plus de confort emotional. Copilul calatoreste impreuna cu un grup de copii si cu insotitorul de grup din Romania (un profesor sau un membru al echipei IntegralEdu). Grupul este preluat de la aeroport de reprezentantii taberei si condus in campusul unde va fi cazat. La destinatie, acesta se alatura grupului de copii internationali din campus.
De asemenea, e bine sa stii ca oferta de tabere de grup este limitata, in comparatie cu taberele individuale.
Pentru mai multe informatii despre acest tip de tabara, citeste articolul Din culisele EduTaberelor de grup.
- Tabere individuale
Desi denumirea tabara individuala poate sugera faptul ca se adreseaza copiilor mai independenti, e bine sa stii ca totul se desfasoara in deplina siguranta. Minorii vor calatori cu un membru al echipajului companiei aeriene, care il va prelua de pe aeroportul din Bucuresti de la parinti, pe baza de semnatura, si il va insoti si supraveghea pe toata durata zborului, pana la aeroportul de destinatie, unde va lua bagajele impreuna cu copilul si il va preda reprezentantilor taberei tot pe baza de semnatura si condus in campus sau la familia gazda unde va fi cazat. Acest serviciu (se numeste serviciu de minor neinsotit) se achizitioneaza impreuna cu biletul de avion si este oferit de cele mai multe companii de linie.
- Day camp
Unii copii nu sunt pregatiti sau sunt prea mici ca sa ramana peste noapte, alaturi de ceilalti copii, in campus sau la familia gazda. Sau poate preferati sa va petreceti dupa-amiezile si serile impreuna, dupa ce activitatile de peste zi din tabara se finalizeaza. Unii organizatori de tabere internationale ofera si aceasta optiune (fie ca vorbim de tabere de vara sau de tabere de iarna). Astfel ca, inca de la varsta de 3 ani, copilul tau poate avea prima astfel de experienta. In acest mod, parintii isi pot aloca o binemeritata si relaxanta vacanta, iar copilul isi adauga niste caramizi solide la dezvoltarea lui, intr-o maniera ludica.
- Home Tuition sau Cursuri lingvistice la un profesor acasa
Sa inveti alaturi de un profesor, sa iti iei mesele alaturi de el, sa te recreezi prin tot felul de activitati laolalta cu el, aceasta chiar poate fi o experienta cu totul speciala pentru un copil, un tanar, dar si pentru un adult in toata regula. Pe langa faptul ca ai experienta locuirii alaturi de un nativ si ca ajungi sa cunosti cultura locala din interiorul ei, cursurile pot fi personalizate, in functie de obiectivele dorite ale cursantului, fie ca vorbim de dobandirea unor abilitati lingvistice generale, de pregatirea pentru un tip specific de examinare lingvistica, de cursuri culturale sau de alte cursuri specializate, precum Business.
- Vacanta in familie
De ce nu? Exista posibilitatea ca tu sa inveti sau sa iti aprofundezi o limba straina, in timp ce copilul tau urmeaza programul unui day camp.
In afara de tipurile de tabere enumerate, exista multe alte categorii de tabere internationale, in functie de continutul si obiectivele acestora, cum ar fi: tabere recreative, tabere mixte, tabere academice, tabere tematice si/sau vocationale.
7. Care este perioada optima a unei tabere de vara in strainatate?
Durata minima ideala este de 2 saptamani. Astfel, copilul va avea timp de acomodare, integrare, aprofundarea cunostintelor, va avea timp sa isi faca prieteni pe viata si sa experimenteze in voie. De asemenea, foarte multe tabere de vara in strainatate au structura programului de minim 2 saptamani sau pe module de cate 2 sapamani.
Unii organizatori de tabere de vara in strainatate, ofera posibilitatea inscrierii copiilor pentru 1 saptamana, insa, de cele mai multe ori, copiii doresc sa isi extinda sederea la cel putin 2 saptamani. Acest lucru este posibil, atata vreme cat exista locuri disponibile de cazare pentru perioada urmatoare. Daca vei alege varianta aceasta, este important sa te asiguri ca dispui de bugetul necesar pentru prelungirea sederii si pentru modificarea datelor de zbor.
8. Alergii, restrictii alimentare, diete
In cazul in care copilul tau sufera de o alergie de orice fel (alimentara, cutanata, la anumite medicamente etc.), cu certitudine te intrebi daca este potrivit sa iti trimiti copilul intr-o tabara de vara, mai ales in afara tarii. Din pacate, conditiile actuale de mediu sporesc predispozitiile la alergii, iar numarul persoanelor alergice a crescut semnificativ, in ultimele decenii. Organizatorii de tabere internationale iau in serios aceste aspecte, de aceea este foarte important sa informati consultantul IntegralEdu despre orice tip de alergie de care sufera copilul pentru a se asigura ca personalul scolilor/centrelor lingvitice poate preintampina declansarea acestora pe perioada sederii copilului, in masura in care factorii pot fi controlati.
Cat despre restrictiile alimentare sau diete care tin de apartenenta la o anumita religie sau cultura, acestea pot fi respectate de personalul taberelor, atata vreme cat sunt notificate de la momentul inscrierii.
9. Cum sa alegi tara de destinatie pentru o tabara de vara?
Alegerea o poti face tinand cont de afinitatile culturale, de proximitate, de tipul programului taberei, de obiectivele propuse, de costuri, de siguranta sau de limba straina de studiu. Consultantul IntegralEdu te poate ajuta sa iei o decizie in privinta tarii de destinatie, tinand cont de criteriile dumneavoastra.
Este bine sa stii ca aproape toate taberele de vara in strainatate din portofoliul IntegralEdu au o componenta educationala sau/si cursuri de limba straina. Bineinteles, cel mai bine este ca o limba straina sa fie invatata/aprofundata in tara de provenienta. Insa, de exemplu, daca pe lista este limba japoneza, iar Japonia ti se pare cam departe, este bine sa stii ca poti gasi oferte si in Europa.
Invatarea unei limbi straine are beneficii numeroase, asa ca iti propun sa citesti articolul Multilingvism in dezvoltarea armonioasa a tinerilor.