SISTEMUL BRITANIC DE INVATAMANT

Licee si scoli in Marea Britanie si cu predare in sistemul britanic

Cum functioneaza liceele si colegiile in Anglia?

Liceele si scolile din Marea Britanie sunt alegerea tuturor celor care pretuiesc traditia si calitatea in educatie si considera ca investitia intr-o pregatire academica excelenta, completata de diverse activitati extracurriculare, intr-un mediu sigur si cu o disciplina clar definita, este o conditie prealabila pentru obtinerea unor rezultate exceptionale.

 

Aplica la un liceu privat in Anglia si urmeaza un program GCSE sau A-Level în Marea Britanie!

Cele mai importante doua etape ale educatiei in scolile si liceele din Anglia sunt asa-numitele Fifth Form sau GCSE si Sixth Form sau AS si A-level.

Fifth Form - GCSE

GCSE (General Certificate of Secondary Education) (14+ ani) este primul nivel al programei britanice pentru liceu si ofera o pregatire completa ce acopera toate ariile de studiu.

  • Programul de doi ani se adreseaza elevilor claselor a IX-a si a X-a (year 10 + year 11 in sistemul britanic) iar la finalul acestuia se vor sustine examene publice. Programul este recomandat ca pregatire in vederea progresiei catre A-level si Bacalaureat International in clasele superioare. GCSE se preda in Marea Britanie, Tara Galilor, Irlanda de Nord dar si in alte scoli britanice, la nivel international.

IGCSE (15+) este un program de un an adresat elevilor straini si include un numar redus de materii (minim 5) pentru care se sustin examene finale.


Descriere 

  • Elevii aleg 8-12 discipline din domeniile umaniste, inginerie sau stiinte aplicate, le studiaza 2 ani si sustin examene la finalul clasei a X-a (year 11).
  • Subiectele obligatorii GCSE sunt limba si literatura engleza, matematica si stiintele exacte, celelalte optiuni, in functie de preferinte si interese, includ geografie, istorie, economie, limbi moderne, business etc.
  • Scala de notare este de la 9 la 1, cea mai mare fiind 9. 

 

Avantaje

Finalizarea cu succes a examenelor GCSE este o conditie prealabila pentru admiterea in programele A-level sau International Baccalaureate (IB). Programul ofera elevilor internationali posibilitatea de a se adapta la sistemul educational nou,  de a-si imbunatati competentele lingvistice,  a se familiariza cu terminologia diferitelor materii, a compensa diferentele de continut academic, a deprinde noi abilitati si obiceiuri de studiu, a castiga experienta valoroasa pentru studii si cercetare independenta, analiza problemelor, lucrul pe proiecte etc.

Sixth Form - AS si A-Level

General Certificate of Education (GCE) Advanced Level, pe scurt A Level, este un program academic care se studiaza in ultimii 2 ani de invatamant secundar in Marea Britanie si precede studiile universitare. Programul A-level ofera o pregatire aprofundata si specializata la disciplinele alese si este cel mai comun program de pregatire din UK,  in vederea admiterii la universitate.


Descriere 

  • Alegerea subiectelor de studiu la A-levels depinde de planurile personale de dezvoltare profesionala ale elevului, de specificul si de cerintele de admitere ale universitatilor. Este oferita o mare varietate de discipline, iar pe langa materiile de studiu traditionale, eleviii pot alege activitati extracurriculare legate de cerintele specifice ale anumitor specializari, pot face studii independente (EPQ) si pot pregati un portofoliu.
  • Se studiaza un minim de 3 materii pe durata celor 2 ani de A-levels iar combinatia lor este foarte importanta in asa fel incat sa raspunda specializarii si cerintelor universitatii dorite. 
  • La sfarsitul anului II (year 13) se sustin examenele publice finale (la datele anuntate de catre comisia de examinare). Scala de notare pentru un examen promovat cu succes este D - A*.

 

Avantaje

Specializarea inca din liceu constituie unul dintre principalele avantaje ale programului A- level. Elevii pot alege un numar redus (minim 3) de discipline de studiu in functie de preferintele personale fara a exista obligativitatea studiului vreunei materii.

SISTEMUL BRITANIC DE INVATAMANT

CE ESTE IMPORTANT DE STIUT

EXAMENE SI TESTARI

Examenele GCSE se sustin la sfarsitul celui de-al doilea an de liceu (Anul 11). Examenele de A-Level se sustin la sfarsitul anului 4 de gimnaziu (anul 13) si marcheaza succesul final al elevilor din invatamantul secundar.

Care sunt conditiile pentru inregistrare?

Pentru a fi admisi la scolile secundare de elita din Marea Britanie, studentii trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • cunoasterea limbii engleze la un anumit nivel
  • medie buna
  • studentii trebuie sa promoveze examenele de admitere (de exemplu, matematica, engleza, test IQ)
Care e momentul perfect pentru plecare?

Cel mai potrivit este ca un copil sa inceapa scoala secundara in Marea Britanie la varsta de 14 ani cand isi incepe programul GCSE sau la 16 ani cand elevii intra in etapa finala a invatamantului secundar (A-Level). Cu toate acestea, pregatirile pentru inceperea scolii in Marea Britanie ar trebui sa inceapa cu cel putin un an mai devreme. Unele scoli sunt flexibile si deschise strainilor si ofera programe de tranzitie pentru a usura trecerea in sistemul de invatamant britanic si pentru a echilibra nivelurile academice si lingvistice.

PREGATIRE

Este recomandat sa incepi pregatirea cu un an sau doi inainte, intrucat locurile in unele scoli din Marea Britanie se umplu rapid si unele chiar au o lista de asteptare.

SISTEMUL BRITANIC DE INVATAMANT

Programul national de invatamant general

VARSTA CLASA CLASIFICARE
8 - 11 clasa a 1-a - a 6-a Key stage 1 + 2, Primary school
11 - 14 clasa a 7-a – a 9-a Key stage 3, Secondary School
14- 16 clasa a 10-a – a 11-a Key stage 4 Secondary School - GCSE
16-18 clasa a 12-a – a 13-a Key stage 5 Further education/ Sixth Form A-levels/ IB/ BTEC/ University Foundation

 

Ani de tranzitie pentru elevii internationali

VARSTA PROGRAM

14-15

Year 9 Program de un an de tranzitie catre GCSE
15-16 IGCSE Program de un an de tranzitie catre A-levels
18-19 Foundation Year An pregatitor in vederea admiterii la universitate

 

DESTINATII IN CARE PUTETI STUDIA GCSE SI A-LEVELS

TARI

MAREA BRITANIE
MAREA BRITANIE

Bogata traditie si calitate a educatiei

Vezi mai mult
MAREA BRITANIE
ELVETIA
ELVETIA

Diversitate de culturi, natura frumoasa, mediu linistit si sigur.

Vezi mai mult
ELVETIA
FRANTA
FRANTA

 

Atmosfera unica si mediu multicultural

Vezi mai mult
FRANTA
ITALIA
ITALIA

 

Standarde educationale inalte, aventura istorica si culturala

Vezi mai mult
ITALIA
SPANIA
SPANIA

 

Un mediu multicultural cu un program academic de top

Vezi mai mult
SPANIA

CONTACTEAZA UN CONSILIER EDUCATIONAL INTEGRALEDU

PROGRAMEAZA O SEDINTA DE CONSULTANTA

Completeaza formularul si programeaza o sedinta cu unul dintre consultantii nostri educationali.

Rezerva acum

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: