Finantarea studiilor in Olanda

24.06.2021


Sistemul olandez universitar are la baza doua tipuri de abordari, fiecare cu institutiile sale specializate. Astfel, vorbim despre universitati teoretice (axate pe cercetare) si stiinte aplicate (cu focus pe partea practica a studiului).

Pentru ambele tipuri de studii, Olanda vine cu un sistem foarte avantajos de imprumuturi si burse.

Taxa anuala de scolarizare pentru studii de licenta si master este de 2168 de euro, insa, in actualul context, pentru programele de licenta, suma a fost redusa la jumatate pentru primul an de studiu.

In plus, statul olandez ofera posibilitatea aplicarii pentru un imprumut care sa acopere valoarea studiilor. Mai exista si o alta varianta de finantare printr-un imprumut de pana la 500 de euro pe luna pentru cei care fac dovada ca lucreaza minim 56 de ore lunar. Prin acest imprumut se pot finanta atat studiile, cat si cheltuielile de trai. Imprumutul poate fi returnat in 15, pana la 35 ani dupa absolvire, iar nivelul dobanzii este garantat ca nu trece de 4%, in prezent acesta fiind de 0%”.

Pe langa imprumut, o solutie suplimentara de finantare a studiilor, este un grant oferit de statul olandez, in valoare pana la 380 euro lunar, cu conditia ca veniturile anuale ale familiei sa nu depaseasca 45.000 euro. Pentru aceste finantari este obligatoriu ca tinerii sa faca dovada ca sunt angajati legal cu minim 56 de ore de munca pe luna.

Statul olandez incurajeaza sistemul educatie si job pentru ca este modelul actual in care majoritatea tinerilor activeaza si care produce valoare adaugata pentru societate, atat in prezent cat si in viitor.

Cheltuielile de trai in Olanda

O provocare a tinerilor si parintilor romani interesati de Olanda este gasirea unui loc de cazare, pe cont propriu, universitatile olandeze neavand propriile lor cladiri de cazare. Cazarea se poate face prin furnizori externi de cazare, agentii imobiliare, tolerate de catre universitate. Aici evidentiem si ajutorul pe care il poate oferi consultantul educational in a gasi cele mai bune variante de cazare, avand instrumentele potrivite pentru a recomanda optiuni viabile in functie de bugetul viitorului student. Costul cazarii lunare va varia in functie de orasul ales, intre 380 si 800 euro lunar, orasul Amsterdam fiind cel mai scump.

La cheltuielile cu cazarea se adauga cele cu mancarea (app. 280 euro/luna), materialele de studiu (app. 50 euro/luna), asigurarea privata de sanatate (80 euro/luna), imbracamintea si activitatile sociale (app. 150 euro/luna). Pentru transport se poate folosi bicicleta sau cei care lucreaza part-time pot aplica pentru un card care le asigura gratuitate pe mijloacele de transport in comun.

TOP 10 cele mai accesate programe de studiu de catre studentii romani

In prezent, conform statisticii Nuffic din 2019, in Olanda studiaza 3659 de romani, din care 2132 la universitati teoretice si 1527 la stiinte aplicate.

Top programe accesate de studentii romani:

1) International Business
2) Hospitality Management
3) Computer Science & Engineering
4) Psychology
5) IT&C
6) Creative Business
7) Economics & Business Economics
8) Computing Science
9) International Business Administration
10) Tourism Management

Pentru mai multe detalii si inceperea procesului de aplicare ia legatura cu un consultant IntegralEdu.

Cuvinte cheie:
Studii in Olanda

Stiri asociate

Nu se modifică admiterea pentru studenții din Olan...

Nu se înregistrează modificări în ceea ce privește admiterea studenților străini în Țările de Jos pentru anul universitar 2024-2025, iar informațiile despre o viitoare reducere drast...
11.02.2024 Vezi mai mult

Studiaza Arta, Design, Fashion si Media | Bursa pe...

Cea mai mare academie privata de artă din Italia - Nuova Accademia di Belle Arti (NABA), va acorda o bursă de până la 7.000 de euro celor mai talentați candidați din Romania. Concursurile...
06.02.2024 Vezi mai mult

Tilburg si-a pastrat statutul de cea mai buna univ...

Tilburg University, una dintre cele mai populare universitati din Olanda, si-a confirmat reputatia internationala pentru calitatea predarii si cercetarii in domeniile Business & Economie, Drept si...
23.11.2022 Vezi mai mult

Mai ai timp sa te inscrii! Aplicatiile pentru univ...

Studierea în Olanda – studii de baza si master in Olanda, inscriere, burse, cazare Mai ai timp sa te inscrii! Cererile pentru universitatile olandeze sunt deschise! Urmatoarele universit...
11.05.2021 Vezi mai mult

Sugereaza-ne preferintele tale pentru sedinta de consultanta.

Pasul 1 din 3

ABONATI-VA PENTRU A PRIMI STIRI SI OFERTE

Primeste informatii actualizate de la IntegralEdu

Te rog selecteaza programele pentru care ai vrea sa primesti stiri si oferte: