Stiintele ingineriei sunt impartite in mai multe categorii principale: inginerie civila, inginerie mecanica, inginerie electrica si inginerie chimica.
Pe masura ce tehnologia avanseaza, apar alte domenii si subdomenii, cum ar fi ingineria aeronautica, sistemele de productie, ingineria nucleara si stiintele ingineriei legate de dezvoltarea durabila si sisteme. Majoritatea se bazeaza pe disciplinele de matematica si fizica, ceea ce presupune bune cunostinte in aceste stiinte, necesita gandire abstracta, abilitati analitice, rezolvare de probleme complexe si creativitate. In functie de domeniu, se studiaza discipline precum mecanica, matematica, fizica, electronica, hidraulica, dar si module precum management, comunicatii si proiectare.
De multe ori programele includ si un an de practica specializata, unde elevii experimenteaza, creeaza prototipuri, folosesc modelarea 3D si efectueaza simulari. Absolventii de inginerie de succes isi dezvolta abilitati in cercetare si dezvoltare, proiectare, constructie, productie, operatiuni si management industrial.